Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka izvornosti
  • 19.06.2015. 17:00

Još tri proizvoda uskoro izvorno hrvatska?

Ministarstvo poljoprivrede je od Europske komisije zatražilo oznaku izvornosti za pašku janjetinu te krčko i šoltansko maslinovo ulje. Na povratnu informaciju čekat ćemo do jeseni.

Foto: depositphotos.com/fotopitu
  • 302
  • 34
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj komisiji uputilo još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti. Sukladno odredbama Uredbe o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i Zakona o poljoprivredi, a nakon provedenog Nacionalnog postupka zaštite naziva zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, Ministarstvo poljoprivrede može Europskoj komisiji dostaviti dokumentaciju potrebnu za registraciju oznake na razini Europske unije.

Na odobrenje se čeka tri mjeseca

Najnoviji hrvatski zahtjevi za registraciju oznake izvornosti na EU razini, odnose se na Pašku janjetinu, Šoltansko maslinovo ulje i Krčko maslinovo ulje. Nakon zaprimanja dokumentacije Europska komisija razmatra svaki zahtjev kako bi provjerila njegovu opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Nakon toga objavljuje jedinstveni dokument u Službenom listu Europske unije i u roku od tri mjeseca od objave, svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske, može podnijeti eventualni prigovor na objavljeni zahtjev, nakon čega Europska komisija donosi konačnu odluku te proizvode upisuje u registar Europske unije i DOOR (Database of Origin and Registration) odnosno bazu podataka o podrijetlu i registraciji, zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Oznaka izvornosti je promocija proizvoda i kraja iz kojeg dolazi

Registracijom oznake na razini Europske unije, naziv proizvoda je zaštićen na području cijele EU od svakog izravnog ili neizravnog korištenja kao i zlouporabe koja bi potrošače mogla dovesti u zabludu u pogledu pravog podrijetla proizvoda te narušavanja njegova ugleda. Zaštita je vremenski neograničena, potrošačima jamči kvalitetu, a proizvođačima povećava dohodak te ujedno predstavljaju i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti, kako samog proizvoda tako i područja u kojemu nastaje.

Foto: depositphotos.com/fotopitu


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija Oznaka izvornosti Paška janjetina Šoltansko maslinovo ulje Krčko maslinovo ulje Konačna odluka Službeni list Registar DOOR Zemljopisno podrijetlo Tradicionalni specijaliteti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.