Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 14.01.2017. 18:00

Jednostavnija uplata trošarine za rakiju

Pojednostavljena uplata trošarine na alkoholna pića!

Foto: pixabay.com, hug
  • 5.163
  • 550
  • 0

Tradiciju pečenja rakije u Slavoniji nije ugasila ni stroga regulativa Europske unije. Još uvijek je čak 20.000 domaćinstava deklarirano kao mali proizvođači jakih alkoholnih pića.

Trošarina im je visoka jer većina peče rakiju za sebe, a dozvoljena je količina od 50 litara godišnje za osobne potrebe premalena.
Carinski su inspektori posljednje tri godine kaznili više od 1.000 malih proizvođača i naplatili 350.000 kuna kazni. Ograničenje od 50 litara za osobne potrebe te visoke trošarine, destimuliraju proizvođače, smatraju u HGK.

Manje birokracije, više rakije

Budućnost bi bila lakša da država smanji trošarine, kao što je to nedavno učinila Slovenija. Kako bi se proizvođačima barem na neki način olakšalo, Područni carinski ured Osijek izvijestio je male proizvođače jakih alkoholnih pića (JAP) o pojednostavljenju postupka uplate trošarine na alkoholna pića za 2016.

Tako carinici poručuju da Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini JAP-a za vlastite potrebe, obujmu kotla te obračunatoj trošarini na obrascu GI-MP-JAP za 2016. nije potrebno dostaviti nadležnom carinskom uredu.

Prijaviti proizvodnju do 31. siječnja

Dovoljno je da mali proizvođač na propisani račun Državnog proračuna uplati paušalni iznos trošarine, ovisno o obujmu kotla 100 ili 200 kn, do 31. siječnja 2017. nalogom za plaćanje tako da se u polje model upiše broj modela 68, u polje "poziv na broj odobrenja" kao podatak prvi brojčanu oznaku vrste prihoda koja se uplaćuje 1066 te kao podatak drugi osobni identifikacijski broj (OIB).

Prihodi državnog proračuna uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun RH. Ako je obveznik u 2016. proizveo više od 20 litara čistog alkohola, dužan je nadležnom carinskom uredu do 31. siječnja tekuće godine dostaviti obrazac GI-MP-JAP ili izjavu s podacima o količini i jakosti proizvedenog alkoholnog pića, na osnovi koje će carinski ured utvrditi i obračunati trošarinu te o tome obavijestiti obveznika koji će uz paušalni iznos trošarine (100 ili 200 kn) i tako obračunanu trošarinu uplatiti na propisani račun Državnog proračuna, ističu u Područnom carinskom uredu Osijek.

Foto: pixabay.com, hug


Tagovi

Proizvodnja rakije Trošarine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."