Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kvež
  • 04.03.2017. 07:30

Jedini u kraju s modernim objektima za preradu mesa

OPG Branko Kvež jedini je proizvođač suhomesnatih proizvoda u županiji u objektima uređenim prema zahtjevnim EU standardima!

  • 5.598
  • 491
  • 0

Tradicionalni zagorski suhomesnati proizvodi predstavili su se na 22. sajmu Viroexpo u Virovitici. OPG Branko Kvež jedini je proizvođač suhomesnatih proizvoda u županiji u objektima uređenim prema zahtjevnim EU standardima. Branko Kvež dolazi iz mjesta Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji, a bavi se uzgojem i preradom svinja.

Godišnje prerade i do 100 komada, kaže. U radu mu pomaže supruga i dvije kćeri. U izgradnju objekata (hladnjače, zrionu i pušnicu) uložili su oko 400 tisuća kuna, sve vlastita sredstva. Gradili su ih dvije godine, kaže Branko, a investicija im se još nije otplatila.

"Sve što proizvodimo je naše, domaće. Proizvodimo žitarice i šest hektara uljarica. Proizvodimo i tikve. Sjemenke iskorištavamo za proizvodnju ulja, a s otpadom hranimo svinje. Iskoristimo sve."

Velika potražnja za uskrsnim šunkama

U ponudi imaju kobasice, kulen, kulenovu seku, čvarke, jeger, tri vrste špeka (tvrdi, polusuhi i bijeli), svinjsku mast, bučino ulje, kukuruzno brašno, domaći kruh. Pripremaju i uskrsne šunke koje su vrlo tražene. "U našim proizvodima nema konzervansa, aditiva ni bojila, sve je prirodno. Kao konzervans koristimo ocat, a mljevenu papriku kupujemo od lokalnih domaćih proizvođača."

Branko kaže kako im svaka tri mjeseca iz ministarstva dolaze kontrole koje ispituju kvalitetu proizvoda te da li je sve po HACCP standardima.

Kulen po tradicionalnoj zagorskoj recepturi

Skoro sve se proda

"Proizvode prodajemo na kućnom pragu i na sajmovima po cijeloj Hrvatskoj. Kod nas je slabo udruženih poljoprivrednika, pa se sami snalazimo.

Najbolje se prodaju čvarci

Preko naše županije, u suradnji s Turističkom zajednicom, održava se akcija "100% zagorsko" na glavnom Trgu u Zagrebu i u Rijeci na Korzu po dva dana, pa uspijemo nešto prodati."

Najbolje se prodaju čvarci. Trenutno im je cijena 100 kuna za kilogram neprešanih čvaraka, a 125 kuna su prešani. Bučino ulje trže po cijeni od 70 kuna za litru, odnosno 40 kuna za pola litre. Uskoro kreću u pripreme za prodaju tražene uskrsne šunke, koja je također rađena po tradicionalnim zagorskim receptima.

Branko kaže kako su zadovoljni prodajom, prodali su gotovo sve. Mogla bi biti i bolja, napominje, a najbolja reklama koja potvrđuje visoku kvalitetu njihovih proizvoda im je reklama "od usta do usta". Stari kupci koji cijene domaću proizvodnju im se vraćaju i rado hvale proizvode OPG-a Kvež.

Nadaju se kako će u budućnosti proširiti proizvodnju kako bi otplatili uloženi novac za objekte i svojoj djeci osigurali egzistenciju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kvež Suhomesnati proizvodi Proizvodnja Prodaja Zagorje Objekt EU standardi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.