Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 07.02.2014. 17:20

Jakovina na Vijeću o prehrambenoj industriji

Prehrambena industrija i u krizi ostvaruje pozitivne rezultate

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
  • 306
  • 31
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, jučer 6. veljače 2014. godine, održana je osma sjednica Vijeća za praćenje stanja u poljoprivredno prerađivačkom sektoru prehrambene industrije. Članovima Vijeća i predstavnicima vodećih tvrtki iz prehrambene industrije prezentirana je Industrijska strategija RH 2014.-2020. sa posebnim osvrtom na poziciju prehrambene industrije u okviru ukupne Industrijske strategije.

Tema je vrlo aktualna jer je Strategija upravo stavljena u javnu raspravu, a članovi Vijeća, koje čine vodeći ljudi domaćih prehrambenih tvrtki, pokazali su veliki interes i postavili puno pitanja predstavnicima Ministarstva gospodarstva, posebice zbog činjenice što po prvi put u nekom dokumentu, prehrambena industrija nije u dovoljnoj mjeri prepoznata kao strateška grana i pokretač gospodarskog razvoja u RH.

Članovi Vijeća podržali su ovakav dokument koji je izrađen na temelju ozbiljnih financijskih analiza te ukazuje na značajne parametre kvalitativne i kvantitativne analize industrije kao i ključne probleme. Pozicija prehrambene industrije u ovom dokumentu nije dovoljno valorizirana, prvenstveno zbog promatranja trendova u razdoblju od samo tri godine (2010.-2012.) što je prekratko razdoblje za sagledavanje značaja prehrambene industrije, te je promatrana u doba najveće krize i ogromnog pada kupovne moći, zaključak je članova Vijeća.

Smatraju kako Strategija nije dovoljno uzela u obzir činjenicu da ukupni prihodi ove industrije iznose preko 40 milijardi kuna, odnosno gotovo 25 % ukupnih prihoda prerađivačke industrije, te da uključuje preko 40.000 zaposlenih, odnosno 17 % zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Uz to ostvaruje 19,3 % udjela u BDP prerađivačke industrije, a industrija hrane, pića i duhanskih proizvoda čini gotovo 10 % ukupnog robnog izvoza RH. Jedna je od rijetkih industrija koja je u razdoblju šestogodišnje krize kontinuirano ostvarivala pozitivne rezultate, uz rast izvoza, a vodeće su kompanije među rijetkima koje su izvršile i brojne akvizicije u zemljama regije, ali i u Europskoj uniji.

Na sjednici su analizirani i potencijali mogućeg budućeg rasta, koji podrazumijeva mogućnost rasta i na domaćem tržištu, obzirom da je potrošnja prehrambenih proizvoda po glavi stanovnika još uvijek bitno manja u odnosu na potrošnju u EU. Dodatni potencijal je i turistička potrošnja, ali i otvaranje novih izvoznih tržišta budući da globalno tržište hrane ostvaruju visoke stope rasta kako u potrošnji, tako i u rastu cijena.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva, na čelu sa ministrom Ivanom Vrdoljakom, pokazali su veliki interes za sve argumente predstavnika prehrambene industrije. Zatražili su da im se za vrijeme trajanja javne rasprave o ovom dokumentu dostave prijedlozi konkretnih vertikalnih i horizontalnih mjera za rast prehrambene industrije kao i pokazatelje rasta i razvoja koje ova industrija može ostvariti u sedmogodišnjem razdoblju.

Na sjednici Vijeća uz ministra Tihomira Jakovinu i ministra Ivana Vrdoljaka sudjelovali su i predstavnici oba ministarstva te savjetnica za gospodarstvo premijera RH, predstavnici HGK, HUP-a, Ekonomskog instituta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te Croatiastočara. Ispred prehrambene industrije na Vijeću su sudjelovali predstavnici koncerna Agrokor, Podravke, Atlantic grupe, Kraša, Vindije, Viro - Tvornica šećera, Sardine te Dukata.

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL


Tagovi

Prehrambena industrija Tihomir Jakovina Ivan Vrdoljak Agrokor Podravka Industrijska strategija Poljoprivredno prerađivački sektor Izvoz Industrija hrane