• Jaja japanske prepelice
  • 08.07.2018. 16:30

Jaja japanske prepelice lijek budućnosti?

Jaja japanske prepelice sadrže mnoge vitamine, minerale i esencijalne kiseline iz tog razloga koristi se za liječenje mnogih bolesti. Smatraju se lijekom budućnosti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.248
  • 70
  • 0

Uzgoj japanskih prepelica uglavnom počinje iz hobija. Jaja japanskih prepelica sadrže mnoge vitamine, minerale  i esencijalne kiseline. Izdvajamo neke od njih: 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg željeza, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2, zatim sadrže vitamin B6 i B12 kao i lizin, cistin, metionin, a imaju i asparaginske kiseline.

Bolesnici s osjetljivom žuči, oprez! 

Koriste se u liječenju mnogih bolesti npr. za liječenje visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, dijabetesa, bronhijalne astme, migrena, čira na želucu, posljedica srčanog infarkta, slabokrvnosti ili anemije i začepljenih krvnih žila. Bolesnici koji imaju osjetljivu žuč trebali bi početi s uzimanjem samo jednog jajeta dnevno pa postepeno povećavati na 4 jajeta dnevno. Ako žuč ne dozvoljava upotrebu jaja u tom slučaju treba prekinuti upotrebu.

Preporučuju se djeci u razvoju i kad imaju izražen slab apetit, te ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija.

Kad se ova jaja koriste kao lijek konzumiraju se u svježem stanju. Uzimaju se na prazan želudac pola sata prije jela, najbolje ujutro prije doručka. Ako se jaja koriste kao lijek ne bi trebala biti starija od 30 dana jer do tad imaju najveća ljekovita svojstva. Čuvaju se u hladnjaku na temperaturi od 1°C do 4°C i tako čuvana mogu se 60 dana koristiti u svježem stanju te nakon toga samo kuhana ili pečena.

U sebi sadrže 5 puta više fosfora, 8 puta više željeza, 6 puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2 od jaja domaćih koka.

I novija medicina ih priznaje kao ljekovita?

Prema nekim saznanjima točno se zna broj jaja koji je potrebno utrošiti za jednu terapiju za određenu bolest. Primjerice, kod tumora mozga je potrebno popiti 1.080 jaja, 240 jaja kod tuberkuloze, 120 jaja kod povišenog krvnog tlaka, poboljšanja krvne slike itd. Prema nekim podacima samo oplođena jaja imaju ljekovita svojstva. Jaja se mogu koristiti i pri uzimanju drugih lijekova osim u slučaju kad je liječnik izričito naglasio da se ne konzumiraju bjelančevine (meso, mlijeko, jaja...). 

Smatra se da su jaja japanske prepelice lijek budućnosti.

Novija medicina pridaje značaj ljekovitim svojstvima jaja japanske prepelice naročito u SAD, Njemačkoj, Japanu, Italiji i Rusiji.


Tagovi

Jaja japanske prepelice Japanska prepelica Ljekovita jaja Lijek budućnosti


Autorica

Danijela Plavšić

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima!