Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast uvoza
  • 01.10.2018. 13:30

Izvozimo žive svinje, a uvozimo svinjetinu i kruh?!

Među 24 promatrane skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pozitivnu smo bilancu u robnoj razmjeni imali samo u sedam skupina proizvoda, podaci su HGK.

Foto: Pixabay/fancycrave1
  • 1.021
  • 53
  • 0

Hrvatski je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 884 milijuna eura i bio je za 4,25 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, priopćila je Hrvatska gospodarska komora.

''Nastavak je to višegodišnjih pozitivnih trendova, iako rast izvoza usporava. U 2017. godini bilježili smo rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 7,5 posto u odnosu na 2016. godinu koja je, pak, u odnosu na 2015., bilježila rast od gotovo 13 posto'', pojasnio je potpredsjednik za poljoprivredu HGK Dragan Kovačević.

Prema njemu, unatoč rastu izvoza u prvih šest mjeseci ove godine, povećala se negativna bilanca vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine za preko 50 milijuna eura.

Niska konkurentnost

Usporedno s rastom izvoza, navodi se u priopćenju, nastavljen je trend rasta uvoza. U odnosu na 2016. godinu prošle je godine uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda rastao za 11,5 posto, a u prvih šest mjeseci 2018. uvoz je bio na razini od milijardu i 467 milijuna eura, što je 6,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Izvozili smo najviše čokoladu i druge proizvode s kakaom, svježu i rashlađenu ribu te cigarete, dok smo najviše uvozili svinjsko meso, kruh i pekarske proizvode te pripravke za prehranu životinja.

Među 24 promatrane skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pozitivnu smo bilancu u robnoj razmjeni imali samo u sedam skupina proizvoda: u žitaricama, ribi, šećeru, uljanom sjemenju i ljekovitom bilju, duhanu, mesnim prerađevinama te u raznim proizvodima za hranu.

''Ukupna pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od samo 60% ukazuje na opću nisku konkurentnost i nedostatan obujam domaće proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda prehrambeno-prerađivačke industrije. Posebno nas trebaju brinuti one kategorije u kojima je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50%, a to su upravo one kategorije u kojima imamo nedostatnu proizvodnju - meso, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće i voće'', kaže Dragan Kovačević, zaključuje se u priopćenju. 

Izvozili svinje, uvozili goveda 

Prema podacima HGK, u prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 32.087 tona živih životinja u vrijednosti 44,4 milijuna eura, što je povećanje od 25,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada je izvezla 25.648 tona. Najviše su se izvozile svinje – 18.264 tone, što je 17,1 posto više nego u prvom polugodištu 2017. Živih životinja uvezli smo istovremeno u vrijednosti 51,1 milijun eura, 21.590 tona, odnosno 8,1 posto više nego 2017. godine. Najviše smo uvozili goveda, 11.666 tona.

U istom je promatranom razdoblju Hrvatska uvezla 67.278 tona mesa i klaoničkih proizvoda, 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani, i to najviše svinjskog mesa. Naime, u prvom je polugodištu u Hrvatsku uvezeno svinjsko meso vrijedno 83,4 milijuna eura, tj. 39.326 tona, što je četiri posto više nego 2017. U istom smo periodu izvezli 3464 tone svinjskog mesa vrijednog 9,12 milijuna eura.

"U prvih šest mjeseci 2018. bilježimo blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita u razmjeni žive stoke, mesa, klaoničkih proizvoda i prerađevina. No, s obzirom na višegodišnju negativnu vanjskotrgovinsku bilancu i deficit veći od 280 milijuna eura, oporavak hrvatske mesne industrije i stočarstva, posebice govedarstva, ne može se očekivati u kratkom roku", rekao je potpredsjednik za poljoprivredu HGK Dragan Kovačević, stoji u priopćenju HGK.

Voda došla do grla

Kako naglašava, mjere poput izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se favorizira stočarska proizvodnja, smanjenja PDV-a na promet žive stoke i svježeg mesa, stotinjak milijuna kuna ugovorenih sredstava EU za operaciju "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" dokaz su da je voda došla do grla i da devastirano stočarstvo mora postati strateški prioritet hrvatske poljoprivrede.

"Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi u prvom polugodištu 2018. imaju negativnu bilancu u vanjskotrgovinskoj razmjeni na razini od 583,4 milijuna eura, dok proizvodi stočarstva i prateće prerađivačke industrije imaju negativnu bilancu na razini od 287,8 milijuna eura. Među proizvodima stočarstva i ribarstva, pozitivnu bilancu u robnoj razmjeni imamo jedino u skupini proizvoda ribe, ljuskari, mekušci i ostali beskralježnjaci, zatim prerađevine od mesa te životinjske masti i ulja", navodi se u priopćenju. 

U dokumentu ispod teksta pogledajte tablicu vanjskotrgovinske robne razmjene. 


Dokumenti


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

HGK Uvoz Izvoz Vanjskotrgovinska razmjena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]