Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 02.08.2015. 16:55

Izvoz hrane u Sloveniju povećan za 49 posto!

Već godinu dana traje trend snažnog izvoza hrvatske hrane u Sloveniju. Samo prošle godine je izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju uzletio 49,5 posto.

Foto: depositphotos.com,
  • 215
  • 46
  • 0

Trend snažnog izvoza hrvatske hrane u Sloveniju počeo je prošle godine, kada je 49,5% više hrvatskih proizvoda završilo na slovenskim stolovima. Tako je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u Sloveniju, nakon Austrije, Njemačke i Italije.

Tome su zasigurno doprinijele i vlasničke promjene u slovenskoj prehrambenoj industriji i trgovini, uvjereni su analitičari tržišta hrane. Ulaskom Hrvatske u EU i nakon preuzimanja Mercatora, došlo je do čak četverostrukog povećanja uvoza svježeg mesa iz Hrvatske. Povećan je i uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, za 25%. Zanimljivo je i da je uvoz šećera povećan čak 2,3 puta.

Agrokor gura proizvode na zapad

Iako hrvatska prehrambena industrija zaostaje za slovenskom, tako i slovenska zaostaje za prosjekom EU. Ipak, u Hrvatskoj postoje snažni sustavi. Među njima je Agrokor koji je preuzeo Mercator.

Zapravo, dogodilo se ono od čega su mnogi u Sloveniji i strahovali. Prodajom Mercatora Agrokoru logično se na Mercatorove police događa veći plasman hrane koju proizvode prehrambene kompanije iz sastava Todorićeva koncerna. Sam Todorić je u više navrata izjavljivao kako svoje kompanije neće favorizirati, već da će se na policama naći proizvodi koji će biti najkonkurentniji. Prema očekivanjima, iz niza razloga Mercatoru je najpovoljnija upravo hrana koja se proizvodi u Agrokorovim kompanijama.

Foto: depositphotos.com, @areadeposit


Tagovi

Izvoz Prehrambena industrija Svježe meso Mercator Agrokor Uvoz mlijeka Šećer Ivica Todorić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]