Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada suncokreta
  • 29.11.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Čepin

Iznadprosječna žetva i viša cijena dobra podloga za povećanje površina pod suncokretom?

Ova bi godina mogla biti dobra podloga za povećanje proizvodnje, a siguran je i otkup?

Foto: Renata Prusina
  • 763
  • 318
  • 0

Da je ovo bila bila vrlo dobra pa i odlična godina za proizvođače suncokreta, izuzev Baranje gdje je podbacio zbog izrazite suše, nakon samih ratara, potvrdio je i predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin, Josip Bičvić. U prosjeku, prinos po hektaru je bio 3,5 tona odnosno bolji nego unazad par godina, a i otkupna cijena rasla je gotovo 25%. Točnije, kaže, iznosila je 2,25-2,30 kuna. 

"Glavni razlog je lošija žetva u okruženju, prvenstveno crnomorskim zemljama (Bugarska, Rumunjska, Moldavija...). Rasle su i cijene ulja te smo mogli ponuditi višu otkupnu za sirovinu", pojasnio je za Osječku televiziju. 

U Tvornici koja od 2014. djeluje u sklopu Žita d.o.o., nadaju se da bi ova 2020. mogla biti dobra podloga za povećanje površina. Značajan pad je zabilježen prethodnih, danas je negdje na 38.000 hektara, a nadaju se da se u narednim godinama može povećati na 40.000 pa i 45.000 hektara pod suncokretom. 

Otkupili 70.000 tona suncokreta 

"Kao prerađivač, spremni smo otkupiti sav suncokret koji nam se ponudi. Imamo kapacitet za otkup, smještaj i preradu i nadamo se da će ovako dobra godina pojačati interes kod proizvođača", naglasio je. 

Dobre rezultate, nakon početne bojazni u vrijeme sjetve zbog sušnog razdoblja, imali smo i kod soje. Također je rodila nešto iznad prosjeka, a rasla je i otkupna cijena koja je bila mahom preko 2,5 kune po kilogramu.

Ratarska 2020: Suncokret popravio sliku uljarica, ugodno iznenadio i kukuruz

"Vjerujem da smo imali zadovoljne proizvođače", kaže Bičvić dodajući da im je prerađivački kapacitet 150.000 tona uljarica. Naime, uz suncokret i uljanu repicu, prerađuju i soju. 

Otkupili su ove godine 70.000 tona suncokreta, što je između 65 i 70% ukupne hrvatske proizvodnje. Uz navedenu količinu te uljarice, prerađuju i 35.000 tona uljane repice, a ostalo je soja.

U planu i proizvodnja margarina, majoneze...

"Plasman ulja ide jako dobro, cijene su porasle, proporcionalno cijeni sirovine. Prate trend porasta i očekujemo jednu uspješnu i pozitivnu godinu", zaključio je prvi čovjek Tvornice ulja. 

Kako je dodatno otkrio Osječkoj televiziji, od 2014. u modernizaciju ove uljare uloženo je 23 milijuna eura, a izgrađena je nova kotlovnica odnosno energana. No, ulaganje nije završeno. Sljedeća faza, a za što su aplicirali na EU fondove je izgradnja nove linije za punjenje ulja vrijednosti 3 milijuna eura i postavljanja solarnih panela (2 milijuna eura). 

Postoji i treći plan: proizvodnja margarina, majoneze odnosno dodatnog programa u razdoblju sljedeće 2-3 godine. 

Više pogledajte u video prilogu: 


Tagovi

Tvornica ulja Čepin Josip Bičvić Žetva suncokreta Žetva soje Suncokretovo ulje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]