Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 22.05.2021. 07:30

Iza mnogih namirnica koje svakodnevno konzumiramo stoji ilegalno krčenje šuma

Svake se godine u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Africi iskrči čak 4,5 milijuna hektara šuma, što odgovara površini Danske.

Foto: Depositphotos/magann/ifeelstock
  • 423
  • 214
  • 0

Gotovo 70 posto tropskih šuma iskrčeno je između 2013. i 2019. godine kako bi se na toj površini uzgajala stoka, sijala soja i sirovine za proizvodnju palminog ulja, pokazuje izvješće američke neprofitne organizacije Forest Trends.

Naime, svake se godine u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Africi iskrči čak 4,5 milijuna hektara šuma, što odgovara površini Danske. U spomenutom šestogodišnjem razdoblju uništeno je najmanje 31,7 milijuna hektara, što odgovara površini Norveške.

U Brazilu je 95 posto svih krčenja bilo ilegalno dok je indonezijska revizorska agencija otkrila da više od 80 posto proizvodnje palminog ulja nije u skladu s nacionalnim zakonima i propisima. Kako stoji u izvješću, ilegalno se krči više šumskog zemljišta kako bi se napravilo mjesta za usjeve i pašnjake.

Nadalje, navedeno je da je širenje komercijalne poljoprivrede vodeći izvor emisija stakleničkih plinova te se upozorava da većina zemalja zapravo ne izvještava o mjeri u kojoj se šume ilegalno krče.

"Ako hitno ne zaustavimo ovu nezakonitu sječu, nemamo priliku pobijediti tri krize s kojima se suočava čovječanstvo - klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti i nove pandemije", rekao je Arthur Blundell, glavni koautor izvještaja i savjetnik Forest Trends za reuters.

Neke zemlje zabranjuju uvoz takvih proizvoda

Uzgoj palmi uljarica za proizvodnju ulja u Indoneziji te sjetva soje i uzgoj govedine u Brazilu bili su ključni pokretači ilegalne sječe, a u tim se područjima nalazi oko 60 posto amazonske prašume. Iza toga stoji i proizvodnja kakaa u Hondurasu i zapadnoj Africi, a od kojeg se proizvodi čokolada te kukuruza u Argentini.

Stiže zakon koji će spriječiti uvoz proizvoda povezanih s krčenjem šuma izvan EU

U Indoneziji se procjenjuje da je najmanje 81 posto šumskog zemljišta očišćeno za proizvodnju palminog ulja. U zemljama u kojima se intenzivno bave proizvodnjom soje za prehranu ljudi i hranidbu stoke, poput Brazila, ona je u obimu od 93 posto uzgajana ilegalno. Kada je riječ o kakaovcu, čak 93 posto njegovog uzgoja obavlja se također na nezakonito iskrčenim šumama, ali i 81 posto proizvodnje govedine. 

Ekolozi i neki zakonodavci iz Sjedinjenih Država, Europske unije i Velike Britanije pozivaju na donošenje zakona koji bi zaustavio prodaju robe u trgovinama koja je uzgajana na takvim zemljištima. Pojedine zemlje poput Havaja i Oregona najavili su planove za nacrt zakona kojim će se zabraniti američki uvoz poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na takvim površinama. I Velika Britanija planira uvesti slično zakonodavstvo.

"Ilegalna sječa ključni je pokretač njihovog gubitka i stvara značajan rizik za tvrtke u lancu opskrbe i financijske institucije koje mogu nesvjesno opskrbljivati ili financirati ilegalno nabavljenu robu", rekao je Justin Adams, izvršni direktor Saveza tropskih šuma koji radi na oslobađanju lanaca opskrbe vezanog za krčenje ovoga resursa.


Tagovi

Krčenje šuma Ilegalno krčenje Klimatske promjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počelo je, počelo :) Kako se kreću prinosi kod Vas?