Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvornica ulja Čepin
  • 30.08.2013.

Iz Tvornice ulja Čepin uskoro novi brand ulja

Dan polja suncokreta Čepinske uljare Iz Tvornice ulja Čepin uskoro novi brand ulja

Foto: RGBStock.com
  • 504
  • 49
  • 0

Iz Tvornice ulja Čepin, za mjesec dana na tržište će izaći ulje u posve novom pakiranju, i to u okruglim bocama (do sada su bili, podsjetimo, jedina uljara koja je pakirala ulje u prepoznatljivim četvrtastim bocama) i pod novim brandom. Jučer je na Danima polja suncokreta, koje ta tvrtka organizira već dvanaesti put, Ivica Crnković, direktor Tvornice ulja Čepin, rekao da se o nazivu ulja još uvijek razmišlja. Predstavljeno je 35 najnovijih hibrida najpoznatijih sjemenarskih kuća.

Branko Batinac, voditelj sirovinske službe u Tvornici ulja Čepin, rekao je kako je suncokret najbolje od svih kultura podnio visoke temperature te za sada sve obećava dobar urod, što će biti vidljivo već za dan-dva, kada će krenuti žetva i prijam te uljarice. O otkupnoj cijeni se jučer nije službeno nije razgovaralo, no neslužbeno se moglo čuti da bi ona mogla biti najviše 1,80 kn/kn (s 44% uljnosti).

U čepinskoj uljari ove godine imaju ugovorenih 15.000 hektara pod suncokretom s kojih se očekuje minimalno 50.000 tona zrna suncokreta za preradu, a dio količina će i otkupiti. U cijeloj Hrvatskoj, kako se čulo, zasijan je suncokret na oko 40.000 hektara, s kojih se očekuje ukupno 120.000 tona zrna suncokreta.

"Najveći dio hrvatske proizvodnje suncokreta bit će prerađen u Tvornici ulja Čepin. Računamo da ćemo preraditi oko 70.000 tona zrna suncokreta, što će uz dnevni kapacitet od 400 tona dnevne prerade osigurati posao radnicima za sljedećih najmanje 6,5 mjeseci", rekao je Crnković za Glas Slavonije, te je dodao da su zaposlili i desetak sezonaca. U Tvornici ulja Čepin je nakon privatizacije, koja je provedena prije nekoliko mjeseci, kada ju je preuzelo osječko Žito, nakon zbrinjavanja viška ostalo za stalno 147 radnika i, kako se jučer čulo, daljnjeg smanjivanja broja zaposlenih neće biti.

U Tvornici ulja Čepin početkom ljeta preradili su 23.000 tona uljane repice i već su za sljedeću sezonu ugovorili sjetvu na oko 5.000 hektara.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Tvornica ulja Čepin Dani polja suncokreta Ivica Crnković Branko Batinac Žito Suncokret


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.