Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Flos Olei
  • 09.10.2020. 13:30
  • Istarska, Pazin

Istra ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje!

U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, priopćeno je iz tamošnje Turističke zajednice.

Foto: Vedran Stapić
  • 166
  • 112
  • 0

Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacije "Flos Olei", Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, izvijestili su u petak iz Turističke zajednice Istarske županije.

Flos Olei je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijima ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori.

Kako navode iz Turističke zajednice, to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, s udjelom od čak 14 posto. 

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan

"U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu", priopćeno je iz županijske Turističke zajednice.

Ističu da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agro-klimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica te kredita županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

"Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini", izjavio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Istra 71, a Toscana 43 maslinara uvrštena u Flos Olei 

Dodao je kako su vrhunska maslinova ulja plod dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi maslinara dok je u Istri, kako je rekao "za sve nas maslinovo ulje namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja".

"Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Dovoljno je istaknuti kako ima 71 uvrštenog maslinara, a Toscana 43. U bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje", izjavio je direktor tamošnjeg TZ-a Denis Ivošević.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Flos Olei Istra Najkvalitetnija svjetska regija Ekstra djevičansko Malsinovo ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.