Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka izvornosti
  • 04.04.2017. 15:00

Istarsko ulje dijeli oznaku "Istra" sa Slovencima

Nakon što su se oko zajedničke specifikacije usuglasili proizvođači maslinovog ulja iz hrvatske i slovenske Istre, ovih dana slijedi njihovo službeno prihvaćanje u hrvatskom i slovenskom Ministarstvu poljoprivrede te zajedničko podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji.

Foto: bigstockphoto.com, araelf
  • 1.257
  • 62
  • 0

Na nedavno održanoj skupštini Klastera istarskih maslinara konzultant Ugo Toich i Blanka Sinčić Pulić iz Odjela za poljoprivredu Istarske županije upoznali su nazočne s tijekom procedure zaštite istarskog ekstradjevičanskog ulja europskom oznakom izvornosti.

Taj je proces bio zaustavljen prigovorom Slovenije sredinom prošle godine, pa su tada počeli pregovori s proizvođačima maslinovog ulja iz slovenskog dijela Istre, piše maslina.slobodnadalmacija.hr.

Pregovori su pri kraju, a njihov rezultat je izmijenjena, odnosno nova zajednička specifikacija za zaštitu izvornosti maslinovog ulja iz cijele Istre, uključujući njen hrvatski i slovenski dio, ali i Liburniju.

Nakon prigovora - dogovor!

Toich je izložio koje su sve novosti u novoj u odnosu na raniju specifikaciju, kojom je istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje bilo zaštićeno prijelaznom oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.

Područje proizvodnje prošireno je na slovenske općine Koper, Piran, Izola i Ankaran, a ranijem popisu sorti iz hrvatskog dijela Istre dodane su još sorte buga (črna), drobnica, mata, plominka, štorta i maurino, dok su za istarsku bjelicu još dodani sinonimi istarska belica i bianchera.

Naziv, odnosno brend budućeg sveistarskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti glasit će jednostavno ISTRA, a na pakovinama maslinovog ulja bilo kojeg proizvođača uključenog u sustav, taj naziv ISTRA ne mora biti kao prije najveći na etiketi, ali se mora jasno razlikovati od svih drugih natpisa.

Nakon što su se oko zajedničke specifikacije usuglasili proizvođači maslinovog ulja iz hrvatske i slovenske Istre, ovih dana slijedi njihovo službeno prihvaćanje u hrvatskom i slovenskom Ministarstvu poljoprivrede te zajedničko podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji za zaštitu ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istra europskom oznakom izvornosti.

Foto: bigstockphoto.com, araelf


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Istarsko maslinovo ulje Brend Oznaka izvornosti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]