Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene proizvoda
  • 23.01.2023. 10:55

Inspekcija zbog dizanja cijena dosad izrekla kazne od gotovo 400.000 eura

Državni inspektorat objavio je podatke o dosad provedenim nadzorima. Obavljeni su i u trgovinama na malo te pekarama.

Foto: Depositphotos/ajafoto
  • 1.626
  • 60
  • 0

U djelatnosti trgovine na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje cijena zbog uvođenja eura od 17 posto za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022. godine.

Kako je objavio Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH), riječ je o pilećem i purećem mesu, suhomesnatim proizvodima, vodi, sokovima, jajima, konditorskim i mliječnim proizvodima, hrani za životinje te konzerviranom povrću.

Isto tako, navode, u trgovini na malo pekarskim proizvodima, bilježe i dalje povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje od 20 do 30 posto.

Napominju da su do 19. siječnja, inspekcije DIRH-a obavile ukupno 1.145 nadzora. U 25,2 % obavljenih, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163) utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Od ukupnog broja, tržišna inspekcija obavila je 659 nadzora, od čega 282 nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima.

Navode i da je utvrđena u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

"U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn)", stoji u objavi. 

Dodaju i da su u 72.6 posto slučajeva u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni subjekti tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja vratili maloprodajne cijene na visinu na dan 31.  prosinca 2022. godine.


Tagovi

Cijene DIRH Inspekcijski nadzori Podizanje cijena Pekarski proizvodi Meso Mliječni proizvodi Hrana za životinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]