Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokretovo ulje
  • 06.03.2017. 09:00

[Infografika] Raste proizvodnja suncokretovog ulja

Ukrajina je vodeći svjetski proizvođač suncokretovog ulja, a grupacija Kernel najveća tvrtka.

  • 2.090
  • 63
  • 0

Podaci FAO-a na globalnoj razini pokazuju nezaustavljivi rast proizvodnje suncokretovog ulja kontinuirano unazad više od 40 godina, od kada se prate ovi pokazatelji. Danas, odnosno 2017. godine u odnosu na 2003. bilježimo dvostruko veću proizvodnju. Procjene za ovu poljoprivrednu sezonu govore da će se globalno proizvesti više od 17 milijuna tona ulja suncokreta.

Ukrajina + Rusija = više od pola globalnog tržišta ulja suncokreta

Lideri u proizvodnji i preradi ove vrijedne uljarice jesu Ukrajina, koja sama drži trećinu svjetskog tržišta (33,7%, 5,7 milijuna tona), potom Rusija (23,8%, 4,1 milijun tona) dok treće mjesto zauzima EU sa 18,8% tržišta odnosno 3,2 milijuna tona. Na četvrtom mjestu smjestila se Argentina sa 1,3 milijuna tona (7,4%), dok je na petom mjestu Turska sa 3,8% svjetskog tržišta i 0,6 milijuna tona proizvedenog ulja od suncokreta.

Hrvatska + Srbija + BiH = 1,5% svjetskog tržišta

Ukupna proizvodnja rafiniranog suncokretovog ulja uljara u Hrvatskoj kreće se oko 40.000 tona, a procjenjuje se da se po ovom uljaricom zasije 40 tisuća hektara. Srbija je vodeća u regiji sa više od 170.000 tona proizvedenog ulja i gotovo pola milijuna hektara pod suncokretom, dok ovogodišnja projekcija za Bosnu i Hercegovinu iznosi više od 30.000 tona.

Kernel, najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja

Najveći proizvođač suncokretovog ulja na svijetu je grupacija Kernel koja svojih 15.000 zaposlenih u 9 tvornica zadovoljava više od 10% svjetske potražnje za uljem suncokreta. Sirovinu otkupljuju od više tisuća farmera na ukrajinskom i ruskom tržištu, a putem luka na Crnom moru izvoze na velika uvozna tržišta: Indije, Egipta i EU.

Suncokretovo ulje


Tagovi

Suncokretovo ulje Tržište Kernel Ukrajina Rusija Proizvodnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)