Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbor hrane
  • 23.06.2021. 12:00

Hrvatskim potrošačima cijena igra glavnu ulogu pri kupovini hrane, podrijetlo na šestom mjestu

Na drugom mjestu je sigurnost, a na trećem okus hrane, pokazalo je istraživanje stavova potrošača koje je provela Europska komisija.

Foto: Maja Celing Celić
  • 183
  • 272
  • 0

Osnovni kriterij pri izboru hrane hrvatskim je potrošačima u 2020. godini bila cijena, a čak 54 posto ispitanika izabralo ju je kao jedan od tri najvažnija čimbenika pri kupnji, rezultat je to istraživanja stavova europskih potrošača provedeno od strane Europske komisije.

Poražavajući je podatak da je od deset ponuđenih kriterija pri izboru, podrijetlo za hrvatske potrošače tek na šestome mjestu, a za njega se opredijelio svaki treći ispitanik, odnosno njih 32 posto. Na ovo je upozorio je i Dragan Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo (HAPIH) gostujući u rujnu prošle godine na Agroklub-ovoj konferenciji.

"Brojna istraživanja, pa i EFSA-ino pokazuju kako je potrošačima u EU na prvom mjestu podrijetlo hrane, međutim ne i Hrvatima. Našim građanima je na prvom mjestu njezina sigurnost, na drugom cijena, a tek na trećem mjestu podrijetlo. Ima se još puno za raditi na tom području", komentirao je rezultate istraživanja koje se odnosilo na 2019. godinu. 

Na drugom mjestu sigurnost hrane

Ipak, zanimljivo je da su Hrvati, čak njih 50 posto, na drugo mjesto kao kriterij izbora stavili njenu sigurnost, što pak pokazuje svijest potrošača o važnosti ove komponente, ali može biti i posljedica čestih pronalazaka hrane na hrvatskom tržištu koja ne odgovara upravo standardima sigurnosti.

Okus su hrvatski ispitanici stavili na treće, samo 37 posto taj kriterij koristi kao prvi kod izbora, a odmah iza njega je dužine trajanja hrane (35 posto) prema kojemu je Hrvatska među četiri europske zemlje s najvećim postotkom potrošača koji ovaj parametar smatra jednim od najvažnijih. To su uglavnom zemlje koje su najkasnije ušle u EU, Bugarska, Latvija, Litva, Rumunjska.

Na petom je nutritivni sastav, dok su okoliš i klimatske promjene kod kriterija odabira još jedan poražavajući pokazatelj. Naime, hrvatski su ga potrošači stavili tek na posljednje mjesto jer je samo pet posto anketiranih opredijelilo za njega kao jedan od najvažnijih.

Europskim potrošačima najvažniji okus

Naime, Europska komisija ovim ispitivanjem želi utvrditi što prosječan europski potrošač smatra održivim načinom proizvodnje, kakvi su njegovi stavovi o vlastitoj prehrani i što misli da bi ubuduće trebalo napraviti da proizvodnja u EU postane dugoročno održiva, u skladu s ciljevima Zelenog plana, odnosno strategije Od polja do stola.

Također, jedan od razloga bio je i dobiti odgovor na pitanje koga potrošači smatraju odgovornim za provođenje politike održivog razvoja proizvodnje hrane, odnosno što smatraju ključnim politikama koje bi trebalo poduzeti i implementirati kako bi Europska unija ostvarila svoj cilj proizvodnje i prerade na dugoročno održiv način.

Tako su na prvo pitanje 'Koji su glavni elementi koji utječu na odluku o kupnji kod potrošača u EU?', europski potrošači kao prioritete na prvo mjesto stavili okus hrane, drugi sigurnost, a troškovi nabave našli su se ispred održivosti.

Inače, istraživanje je provedeno na statistički značajnom uzorku potrošača iz cijelog EU-a, a iako je trebalo biti obavljeno izravnim intervjuima, zbog situacije s pandemijom, nakon telefonskih razgovora, ankete su provedene i online.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 1.019 ispitanika metodom intervjua "face to face".


Tagovi

Istraživanje Stavovi potrošača Europska komisija Cijena Okus Sigurnost Podrijetlo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]