Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 13.09.2013. 08:20

Hrvatski med kestena povučen sa tržišta

Med kestena od 250 i 450 grama, iz punionice meda Medo-Flor u Donjem Dragonošcu u Hrvatskoj, povlači se sa tržišta. Opoziv se odnosi samo na proizvode roka trajanja (oznaka serije) i oznake LOT-a navedenih u članku

Foto: RGBStock.com
  • 1.394
  • 208
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu, obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu meda punjenog u punionicama Medo-Flor d.o.o.

Naime, Veterinarska inspekcija utvrdila je prisutnost permetrina i aletrina u medu, iznad dopuštene koncentracije. Utvrđena koncentracija alertina prema nalazu Hrvatskog Veterinarskog instituta Zagreb je 0,103 mg/kg, a dozvoljeno je samo do 0,005 mg/kg, a permetrina 0,043 mg/kg, dok je njegova dozvoljena koncentracija do 0,002 mg/kg. Permetrin i aletrin su sintetički materijali iz grupe piretroida koji se koriste kao insekticidi, a aletrin se nalazi i u RAID preparatima.

Povlačenje meda iz punionica Medo-Flor d.o.o.

Sa tržišta se opozivaju sljedeći proizvodi:

  • Med kesten, 250 g, oznake serije 07.02.2017. LO2
  • Med kesten, 250 g, oznake serije 07.02.2017. LO3
  • Med kesten, 450 g, oznake serije 04.02.2017. LO3

Rezultati analize ukazuju da uzorak nije pogodan za tržište prema Uredbi Komisije EU o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua farmakološki djelatnih tvari u hrani životinjskog porijekla, odnosno prilogu Uredbe Farmakološki djelatne tvari i njihovih klasifikacija u odnosu na najviše dopuštene količine, te prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća EU o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla loja nadopunjuju Direktivu Vijeća.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Med Aletrin Permetrin Medo-Flor d.o.o. Europska komisija Pesticidi Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo