Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kranjska kobasica
  • 02.12.2014. 19:50

Hrvatima za naziv Kranjska prijelazni rok od 15 godina!

Hrvatski će proizvođači još 15 godina moći koristiti naziv Kranjska kobasica.

Foto: depositphotos.com
  • 214
  • 10
  • 0

Danas, 02. prosinca 2014. godine, na šestoj sjednici Odbora za sustave kvalitete poljoprivrednih proizvoda Europske komisije, donesena je Provedbena uredba Komisije kojom se uvodi ime "Kranjska Klobasa" (PGI) u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla - SI/PGI/0005/00764.

Prijelazni rok za naziv Kranjska kobasica - 15 godina

Tom Uredbom za hrvatsku prehrambenu industriju je dobiven najduži mogući prijelazni rok, 15 godina, u kojem mogu koristiti naziv "Kranjska" i "Kranjska kobasica" na svojim proizvodima. Naime, Republika Slovenija je 10. ožujka 2009. godine pokrenula na europskoj razini postupak registracije proizvoda pod nazivom "Kranjska kobasa" kao oznake zemljopisnog podrijetla (OZP, eng.: PGI), a Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, uputilo je EK u kolovozu 2012. godine, prigovor na registraciju naziva "Kranjska kobasa".

Europska komisija prigovor je ocijenila utemeljenim i osnovanim i pozvala Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju da do travanja 2013. godine obave konzultacije i, po mogućnosti, postignu dogovor. Na tim konzultacijama dogovor nije postignut, ali je Europska komisija dodijelila rok od 15 godina, u kojem hrvatski proizvođači mogu koristiti naziv "Kranjska" i "Kranjska kobasica".

Proizvođači zadovoljni prijelaznim razdobljem

Nadležna uprava Ministarstva poljoprivrede - Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike održala je 24. studenog 2014. godine sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i predstavnicima hrvatskih proizvođača kranjske kobasice, na kojem su proizvođači iskazali svoje zadovoljstvo s postignutim rezultatima pregovora i s izuzetno dugim prijelaznim razdobljem od 15 godina.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Kranjska kobasica Zaštićena oznaka izvornosti Prehrambena industrija Hrvatski proizvođači Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla Registracija nazva Prijelazno razdoblje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs