Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pekarska industrija
  • 22.12.2015. 13:50

Hoće li Mlinar biti nova akvizicija Podravke?

Spajaju se kompanije sa srcem? Na pitanje namjerava li Podravka kupiti Mlinar, upućeno objema tvrtkama, nismo dobili niti potvrdan odgovor niti demant.

  • 2.180
  • 249
  • 0

Nakon što je u svoje okrilje nedavno pripojila ljubljansku tvrtku Žito, koprivnička Podravka je, kako doznajemo iz izvora bliskih tvrtki, bacila oko i na zagrebačku pekarsku industriju Mlinar d.d. Radi li se samo o božićnoj želji ili je na pomolu još jedna velika Podravkina akvizicija, pokušali smo doznati, poslavši upite i jednoj i drugoj tvrtki. Odgovori nam do sada nisu stigli niti iz jedne.

Zatvorili svoju koprivnički pekaru, a kupljena slovenska nastavlja s radom

Istina je da su nam gospodarski potezi pojedinih tvrtki nerijetko teško shvatljivi pa tako i ovaj, jer poznato je kako je Podravka sredinom 2013. godine zatvorila svoju pekaru koja je desetljećima bila glavna točka pekarske proizvodnje u Koprivnici i okolici. Službeni razlog je bila nerentabilnost proizvodnje, unatoč tome što je Podravka jedna od vodećih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi.

Zajedno s pekarom, iz proizvodnog programa izdvojena su i pića. S obzirom na drastičan pad kupovne moći stanovništva, nije teško povjerovati da je proizvodnja pića doista postala neisplativa, odnosno da si građani zbog malih ili nikakvih primanja, tekuća zadovoljstva više jednostavno nisu mogli priuštiti kao nekada.

Mnoge je ipak iznenadila odluka koprivničke prehrambene tvrtke da kupi ljubljansko Žito, tvrtku u sklopu koje se također nalazi i pekara. No mjerodavni su, unatoč tome što je Podravkin kruh za mnoge bio i ostao broj jedan, vjerojatno imali svoje razloge i Žito je postalo Podravkino, a na pekaru koprivničke tvrtke je stavljen lokot.

Podravka gotovo polovicu svojih prihoda ostvaruje na domaćem tržištu, čime uspješnim financijskim rezultatima doprinosi i gospodarstvu Republike Hrvatske. Jednako tako zabilježen je kontinuirani rast prihoda i profitabilnosti u gospodarstvima 40-ak država na svih pet kontinenata u kojima posluju.

Tko si u ovome trenutku može priuštiti Mlinar d.d.?

Hoće li sada i Mlinar slijediti primjer Žita? Tvrtka je to koja je u posljednje vrijeme otvorila brojne pekare u zemlji, ali i u Mađarskoj, Sloveniji i Njemačkoj. A u planu imaju i daljnja proširenja. Pa, tko takvu ne bi htio? Prema podacima iz sudskog registra, jedini dioničar Mlinara d.d. je osječka tvrtka Centar Škojo d.o.o. čiji je osnivač i predsjednik Uprave Osječanin Mato Škojo. Najveći pojedinačni vlasnik Podravke je, pak, još uvijek država.


Tagovi

Žito d.d. Ljubljana Podravka Koprivnica Mlinar d.d. Akvizicija Pekara Centar Škojo d.o.o. Osijek Mato Škojo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!