Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokada prometa
  • 26.09.2015. 15:20

HGK: štete enormne, posljedice za sve

Situaciju dodatno otežava to što se sve događa u doba godine kada je aktualna sjetva, a time i potrošnja gnojiva.

  • 123
  • 8
  • 0

"Iz Hrvatske gospodarske komore u petak su poručili kako treba učiniti sve da gospodarstvenici ne budu žrtve izbjegličke krize i kako se hitno mora naći rješenje jer su štete enormne, a posljedice će snositi svi.

"Trebamo učiniti sve da gospodarstvenici ne budu kolateralne žrtve izbjegličke krize. Hrvatska na tržištu Srbije godišnje ima oko pola milijarde eura prometa i jer je to zajednički interes svih", poručio je potpredsjednik HGK Josip Zaher na sastanku s predsjednicima komorskih udruženja. Zaher je kazao kako su Hrvatska i Srbija prvi susjedi koji se ne moraju uvijek u svemu slagati, ali moraju "imati konstruktivnu komunikaciju jer uvijek će postojati zajednički interesi".

Štete za industriju, prijevoznike, špeditere

"Zbog obostrane blokade prometa na graničnom prijelazu Bajakovo i ostalim prijelazima prema Srbiji, trenutno je nerealizirano i izgubljeno oko 10 tisuća tona robe prema odredištima Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Grčke i Kosova, vrijedne oko 3 milijuna eura. Dodamo li tome potencijalnu opasnost da će, zbog stajanja željeznica i kamiona s našim proizvodima koji su već krenuli, kupci imati poteškoća s vlastitim proizvodnjama, neizravno će i naš ugled, kao pouzdanog hrvatskog dobavljača, biti narušen", upozorava Nenad Marinović iz Petrokemije.

Situaciju im dodatno otežava to što se sve događa u doba godine kada je aktualna sjetva, a time i potrošnja gnojiva. "Nadamo se brzom i učinkovitom rješenju, budući će dolaskom svakog novoga tjedna šteta biti veća nastavi li se trenutno stanje", upozorava Marinović.

Ishitren potez

Treba se aktivno uključiti u rješavanje problema, smatra predsjednik Udruženja cestovnog putničkog prometa Antun Presečki. Predsjednica Udruženja međunarodnih otpremnika Bosiljka Horvat ističe kako su problemi i štete koje trpe špediteri na graničnim prijelazima svakog dana sve veće. "Poslovi koji su se do sada odvijali normalno i bez problema, mijenjaju zbog ove situacije rutu, a to nije dobro. Da bi se moglo drugom rutom, treba na brzinu rješavati pitanja carinskih garancija i koncesija", kazala je. Direktor Straža plastike Josip Grilec ocjenjuje da je zatvaranje granica bilo preuranjeno, ishitreno i nedovoljno analizirano.

Predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe Milan Božić smatra da se mora inzistirati na uspostavi koridora sa svim državama EU, ali i drugim zemljama kako bi roba nesmetano stigla do kupaca i potrošača.

Ovo nije politička kampanja

Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa Darko Vukadinović od resornog ministarstva očekuje konkretnu reakciju, kao i zajedničku akciju s hrvatskim prijevoznicima, a čelnik Zajednice obiteljskog smještaja Nedo Pinezić smatra da Hrvatska stoji pred velikim izazovom suočavanja s izbjegličkom krizom koja bi mogla obilježiti iduću turističku godinu. Turizam je poput poljoprivrede osjetljiv na vanjske utjecaje, a izbjeglička kriza nije mali incident, tim više što se ne zna što slijedi i koliko će trajati, kaže on.

"Nastavi li se nekontrolirani priljev izbjeglica, hrvatski turizam će to osjetiti. Nastavi li se blokada prometa i granica, isto tako. Svaka mjera koja slabi ionako slabo domaće gospodarstvo ima dalekosežni utjecaj", upozorava Pinezić i dodaje kako gospodarstvo treba poručiti političarima da ne koriste ovakve situacije za političke kampanje.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HGK Blokada prometa Josip Zaher Blokada prometa Nenad Marinović Petrokemija Antun Presečki Sjetva Potrošnja gnojiva Milan Božić Darko Vukadinović


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]