Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska razmjena
  • 22.07.2020. 16:30

HGK: Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda rastao za 5 posto, uvoz za 1 posto

No, i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća.

Foto: Marinko Petković
  • 81
  • 3
  • 0

Hrvatska je u prva četiri mjeseca izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 708 milijuna eura, što je rast za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz rastao za jedan posto, na 1,07 milijardi eura, što je utjecalo i na smanjenje deficita, ističu u utorak iz Hrvatske gospodarske komore. 

U prva četiri mjeseca izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 677 milijuna eura na 708 milijuna eura, a za isti postotak je smanjen i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, priopćeno je iz Komore. 

Kako navode, u prva je četiri mjeseca rastao i uvoz, ali za jedan posto, s 1,06 milijardi eura na 1,07 milijardi eura, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 64 na 66 posto.

Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni je, po podacima HGK, smanjen za pet posto.

"Raduje nas porast izvoza za 30-ak milijuna eura jer daje naznaku potencijala koji naša poljoprivreda ima", ističe u priopćenju predsjednik HGK Luka Burilović. 

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

No, napominje kako i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća. "Moramo mijenjati strukturu proizvodnje i dizati produktivnost jer je sektor poljoprivrede od strateške važnosti za naše gospodarstvo, naročito u ovakvim krizama", poručuje Burilović. 

Iz HGK u priopćenju navode da najveći plus Hrvatska bilježi u žitaricama kojih je u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno 47 milijuna eura više nego što je uvezeno, a standardno dobra bilanca je kod ribe (40,5 milijuna eura suficita i pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 230 posto).

Preko 15 milijuna eura suficita bilježi se i u razmjeni uljanog sjemenja i plodova.

Što se udjela u ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tiče, na prvom mjesto je kukuruz s 10,3 posto, na drugom svježa riba sa 7,9 posto, a slijede čokolada (6,4 posto) i cigarete (4,5 posto).

U ukupnom uvozu na prvom mjestu je svinjsko meso (6,4 posto), zatim čokolada (4,6 posto) i pekarski proizvodi (4,6 posto), ističe Komora u priopćenju. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HGK Izvoz Vanjskotrgovinska razmjena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]