• Vanjskotrgovinska razmjena
  • 22.07.2020. 16:30

HGK: Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda rastao za 5 posto, uvoz za 1 posto

No, i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća.

Foto: Marinko Petković
  • 57
  • 3
  • 0

Hrvatska je u prva četiri mjeseca izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 708 milijuna eura, što je rast za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz rastao za jedan posto, na 1,07 milijardi eura, što je utjecalo i na smanjenje deficita, ističu u utorak iz Hrvatske gospodarske komore. 

U prva četiri mjeseca izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 677 milijuna eura na 708 milijuna eura, a za isti postotak je smanjen i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, priopćeno je iz Komore. 

Kako navode, u prva je četiri mjeseca rastao i uvoz, ali za jedan posto, s 1,06 milijardi eura na 1,07 milijardi eura, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 64 na 66 posto.

Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni je, po podacima HGK, smanjen za pet posto.

"Raduje nas porast izvoza za 30-ak milijuna eura jer daje naznaku potencijala koji naša poljoprivreda ima", ističe u priopćenju predsjednik HGK Luka Burilović. 

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

No, napominje kako i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća. "Moramo mijenjati strukturu proizvodnje i dizati produktivnost jer je sektor poljoprivrede od strateške važnosti za naše gospodarstvo, naročito u ovakvim krizama", poručuje Burilović. 

Iz HGK u priopćenju navode da najveći plus Hrvatska bilježi u žitaricama kojih je u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno 47 milijuna eura više nego što je uvezeno, a standardno dobra bilanca je kod ribe (40,5 milijuna eura suficita i pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 230 posto).

Preko 15 milijuna eura suficita bilježi se i u razmjeni uljanog sjemenja i plodova.

Što se udjela u ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tiče, na prvom mjesto je kukuruz s 10,3 posto, na drugom svježa riba sa 7,9 posto, a slijede čokolada (6,4 posto) i cigarete (4,5 posto).

U ukupnom uvozu na prvom mjestu je svinjsko meso (6,4 posto), zatim čokolada (4,6 posto) i pekarski proizvodi (4,6 posto), ističe Komora u priopćenju. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HGK Izvoz Vanjskotrgovinska razmjena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku