Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hladnjača za voće i povrće
  • 22.01.2017. 12:00

Gradi se moderna hladnjača za domaće proizvođače

Gradi se više od 26 milijuna kuna vrijedna moderna hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji.

Foto: expres/pixabay.com
  • 6.085
  • 613
  • 0

Zagrebačka županija objavila je informacije o gradnji više od 26 milijuna kuna vrijedne moderne hladnjače Distributivnog centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Zagrebačkoj županiji.

Radi se o jedinoj hladnjači u Republici Hrvatskoj kapaciteta 3.000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine.

Većina sredstava iz Europske unije

Gradnja ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima ukupne vrijednosti 26.189.908,77 milijuna kuna (bez PDV-a) predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centar za voće i povrće d.o.o., a većina sredstva za gradnju odnosno 23.362.980,45 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Od spomenutog iznosa 19.855.533,38 milijuna kuna osigurano je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, a 3.501.447,07 iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928,32 milijuna kuna. Očekuje se da će nova ULO hladnjača biti sagrađena do kraja 2018. godine. Prijavitelji projekta su uz Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. i Poljoprivredna zadruga (PZ) Zagrebački voćnjaci i PZ Međimurski voćnjaci.

Plasiranje robe kroz cijelu godinu

Do sada je Distributivni centar, čija je prva faza izgradnje završena 2012. godine, proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća.

"Nakon što izgradimo ovu hladnjaču mogu reći da će poljoprivredna proizvodnja u Zagrebačkoj županiji doseći jedan novi, europski, standard. S jedne strane osigurat ćemo domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima, a s druge strane potrošačima da dobiju kvalitetnu domaću namirnicu očuvane nutritivne vrijednosti", izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši kako ne sumnja da će centar postati regionalni lider za domaće proizvođače jer će im omogućiti stvaranje veće dobiti, a time i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Omogućit će se zapošljavanje i samozapošljavanje

Osim što će se realizacijom druge faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućiti postizati bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine, očekuje se i čitav niz drugih benefita kao što su zapošljavanje i samozapošljavanje, kontinuirani i ekološki održiv gospodarski razvoj te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu.

Uvođenjem ovih novih tehnologija želi se organizirati i izgraditi tržišna i financijska infrastruktura koja bi ojačala i očuvala tradicijske vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te istovremeno informirala i educirala poljoprivrednike o novim trendovima u proizvodnji i poslovanju.

ULO hladnjača koristi tzv. ultralowoxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije i okolnih županija. Vlasnici društva su: Zagrebačka županija s udjelom u visini 17.000.000 kuna, što iznosi 77,27% vlasništva, Grad Velika Gorica s udjelom u visini 3.900.000 kn, što iznosi 17,73% vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s udjelom u visini 1.102.000 kn, što iznosi 5% vlasništva.

Foto: expres/pixabay.com


Tagovi

Zagreb Hladnjača Distributivni centar za voće i povrće Tržište Skladištenje Projekt


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima u klubu! Slike su s Grmošcice - park šuma na zapadu Zagreba. Nekoliko drva (bukve i hrastovi) je palo ove zime, neka od njih su i na relativno ravnom tlu i zdrava. Nemam znanja iz šumarstva pa ovim putem tražim informacije i s... Više [+]