Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 19.08.2013.

Francuski proizvođači jaja protestiraju zbog pada cijene jaja

Francuskim proizvođačima jaja Bruxelles kriv za pad cijene

Foto: RGBStock.com
  • 472
  • 23
  • 0

Francuski proizvođači jaja optužili su Europsku komisiju da je zbog nedostatka regulacije odgovorna za hiperprodukciju jaja i pada njihove cijene ispod troškova proizvodnje.

Uništene su stotine tisuća jaja kako bi proizvođači protestirali protiv pada cijena jaja, te zahtijevajući donošenje novih nacionalnih i europskih mjera koje bi riješile situaciju.

Prevelika proizvodnja posljednjih godina razlog je padu cijeni jaja, proizvođači su morali povećati proizvodnju kako bi nadoknadili ulaganja u kokošinjce koje su morali opremiti prema novoj EU direktivi o dobrobiti životinja. Prema toj direktivi kokoši moraju biti u kavezima s posebnim područjem za leženje jaja, kavezi moraju biti dovoljno veliki da se sve kokoši mogu hraniti istovremeno, a moraju imati i prostor za odmor, te strugala za skraćivanje svojih kandži.

Proizvođače je investicija iznosila 20 eura po kokoši pa su stoga morali proširiti svoje kokošinjce i povećati proizvodnju, proizvođači su Europskoj komisiji zamjerili i ukidanje subvencija na izvoz u nečlanice EU, a Komisija je navodno trebala ukinuti uvozne carine za jaja iz Ukrajine, a kako ta mjera još nije stupila na snagu, jeftina ukrajinska jaja već su ušla na tržište Europske unije kroz Poljsku.

Proizvođači su zamjerili Europskoj komisiji da svojom politikom prednost daje masovnom uvozu u Europu, posebice iz zemalja kao što je Brazil gdje su norme zaštite okoliša i životinja puno niže.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Proizvodnja jaja Cijena Tržište Eu direktiva Europska komisija