Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plantaže lješnjaka
  • 24.04.2015. 09:40

Ferrero u Srbiji kupio 700 ha za uzgoj lješnjaka

Prema ugovoru, jedna od obveza Ferrera je da do kraja godine zaposli 50 radnika. Prema očekivanju Talijana, na uzgoju lješnjaka bi se, nakon potpisivanja ugovora s kooperantima, moglo zaposliti čak tisuću osoba, a velika plantaža koju će zasaditi, udvostručit će postojeće nasade lješnjaka u Srbiji.

  • 1.343
  • 129
  • 0

Tvrtka Agriser iz Beograda, koja je u vlasništvu talijanskog Ferrera, kupila je imovinu tvrtke Aleksa Šantić iz istoimenoga mjesta nedaleko od Sombora.

Nekretnine se sastoje od poljoprivrednog zemljišta površine 699 hektara s pratećim objektima, za što je talijanska tvrtka, poznata po proizvodnji konditorskih proizvoda marke Nutella, Kinder, Tik-tak i drugih, izdvojila 7,95 milijuna eura, priopćeno je iz Agencije za privatizaciju Republike Srbije.

Centar za proizvodnju lješnjaka?

Tvrtka Agriser bila je jedini sudionik na licitaciji za imovinu Alekse Šantića i zemljište je prodano po početnoj cijeni, što znači da je talijanska kompanija hektar zemljišta platila nešto manje od 11 i pol tisuća eura. Agriser je ponudio da će u sljedeće dvije godine posaditi lješnjake na svih 700 hektara. Tvrtka Aleksa Šantić već je formirala rasadnike na 40 hektara s oko 700.000 sadnica lješnjaka, što je više od ukupnih dosadašnjih nasada u Srbiji.

Prema ugovoru, jedna od obveza Ferrera je da do kraja godine zaposli 50 radnika.

Prema očekivanju Talijana, na proizvodnji lješnjaka bi se, nakon potpisivanja ugovora s kooperantima, moglo zaposliti čak tisuću osoba, a velika plantaža koju će posaditi, udvostručiti će postojeće nasade lješnjaka u Srbiji, navodi Radio-televizija Vojvodine.

Srbija je s Ferrerom prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju, a u planu su Centar za proizvodnju lješnjaka, osnivanje vlastite proizvodnje te uspostavljanje partnerskih odnosa s poljoprivrednim proizvođačima na području središnje i južne Srbije.

Ferrero će, kako piše Poslovni dnevnik, osigurati sadnice po znatno povoljnijim cijenama, dok će srpsko ministarstvo poljoprivrede sudjelovati u naknadi troškova nabave sadnica lješnjaka kroz bespovratna sredstva i subvencije kamatnih stopa na kredite banaka. Tim je projektom predviđeno, da se nasadi lješnika do 2020. godine u Srbiji povećaju, s postojećih tisuću na deset tisuća hektara. U Bačkoj će biti podignute plantaže na oko 4.000 hektara, dok će u središnjoj i južnoj Srbiji zauzimati 6.000 hektara. Najviše lješnjaka otkupljivat će Ferrero, dok će eventualne preostale količine, smatraju tamošnji proizvođači, lako moći prodati na domaćem i stranom tržištu.


Tagovi

Agriser Beograd Srbija Ferrero Aleksa Šantić Sombor Nutella Kinder Tik-tak Agencija za privatizaciju Republike Srbije Plantaže lješnjaka Radio-televizija Vojvodine Srbija Poslovni dnevnik Sadnice lješnjaka Ministarstvo poljoprivrede Republi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo