Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kancerogene tvari
  • 29.07.2017. 12:00

Europska komisija: Smanjiti akrilamid!

Europska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene tvari koja se može pronaći u biskvitima, kavi, pomfritu, kruhu i čipsu.

Foto: summa / Pixabay
  • 936
  • 82
  • 0

Europska komisija je predložila smanjenje količine akrilamida - kancerogene tvari, koja se može pronaći u biskvitima, kavi, pomfritu, kruhu i čipsu. Prijedlog su podržali predstavnici svih 28 članica Europske unije.

Tekst prijedloga će se proučavati tri mjeseca, a potom bi na proljeće sljedeće godine trebao stupiti na snagu. Proizvođači hrane, kao i restorani i lanci brze hrane morat će poštivati dozvoljenu granicu akrilamida.

Akrilamid je kemijska tvar koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120°C.

Europska uprava za sigurnost hrane (EFSA) je 2015. godine potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put su je švedski istraživači povezali s karcinomom 2002. godine, piše Euractiv.

"Nitko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, uvjereni smo da su obavezujuće razine neophodne ako ćemo učinkovito zaštititi potrošače", rekla je Monique Goyans, generalna direktorica potrošačke organizacije BEUC.

Foto: summa / Pixabay


Izvori

EurActiv


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs