Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trans masne kiseline
  • 23.02.2016. 13:30

Europa vodi u nezdravoj prehrani

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 50 posto Europljana je prekomjerne tjelesne težine, a 20 posto ih je pretilo.

  • 398
  • 42
  • 0

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan organizirala je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), u Europskom parlamentu konferenciju pod nazivom Bolja hrana za bolje zdravlje. Tema je bila borba protiv debljine te povezanih kroničnih bolesti putem smanjenja udjela soli, šećera i masti u proizvodnji hrane.

Pola Europljana ima problema s viškom kilograma

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 50% građana u europskoj regiji ima prekomjernu tjelesnu težinu, a čak 20% ih je pretilo. Europa je najgora u svijetu po stopi smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka. Glavni razlog za to su prehrambene navike i nezdrav sastav hrane. Vlasti EU i država članica, predstavnici prehrambene industrije i svi ostali dionici moraju djelovati zajedno, jer cijena koju plaćamo u vidu troškova liječenja, bolovanja i ljudskih života je prevelika", kazala prilikom otvaranja konferencije Biljana Borzan.

Između ostalih, na konferenciji su govorili glavni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije pri EU prof. Roberto Bertollini, zamjenik generalnog direktora Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane dr. Martin Seychell, zamjenik direktora europskog Udruženja proizvođača hrane i pića Dirk Jacobs, predstavnica udruženja trgovaca EuroCommerce Marina Valverde Lopez te potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead Mcguinness.

Opasne kiseline u margarinu i brzo pripremljenoj hrani

Predstavnik Europske komisije dr. Martin Seychell istaknuo je, kako prema su, prema nedavno objavljenom radnom dokumentu, trans masne kiseline, inače, vrsta nezasićenih masnih kiselina, izuzetno štetne za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava. Najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj hrani i prženoj brzoj hrani.

Danska i Austrija najbolje brinu o zdravlju stanovnika

"Pozdravljam najave da bi Europska komisija mogla zakonom propisati dopuštene granice trans masnih kiselina. Računa se da od bolesti srca i krvožilnog sustava godišnje u EU umre 660 tisuća ljudi, a te masti su identificirane kao sastojak koji je pojedinačno najštetniji. Prije nekoliko mjeseci su čak i veliki proizvođači hrane kao što su Nestle, Mars, Kellogs i Mondelez, otvorenim pismom tražili od komisije da gornju granicu za trans masti u hrani postavi na 2 grama u 100 grama masti", zaključila je zastupnica Borzan, dodavši kako su to već učinile neke zemlje poput Danske i Austrije.


Tagovi

Biljana Borzan Debljina Kronične bolesti SZO Tjelesna težina Trans masne kiseline Europska komisija Bolesti srca Mairead Mcguinness


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.