AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » EU zaštita naziva Varaždinsko zelje i Slavonski kulen

EU zaštita naziva Varaždinsko zelje i Slavonski kulen

Zaštita naziva

EU zaštita naziva Varaždinsko zelje i Slavonski kulen

Datum: 03.10.2017. 17:25

Kategorija:

Prehrambena industrija

Varaždinsko zelje i Slavonski kulen dobili su EU zaštitu naziva.

Varaždinsko zelje i Slavonski kulen dobili su EU zaštitu naziva. Naime, u Bruxellesu je danas održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva "Varaždinsko zelje" u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, vezano za naziv "Varaždinsko zelje", prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama se bez vremenskog ograničenja dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku.

Vezano za naziv "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva "Slavonski kulen" za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.

Prijedlozi Uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije.

"Ponosan sam na sve koji su sudjelovali u ovom procesu, a ponajprije na naše proizvođače. Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođačima i želim im puno uspjeha u promociji njihovih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Facebook/Domaći Slavonski Kulen

Broj pregleda članka: 635; Uspješnost članka: 158.75

Tagovi: Slavonski kulen, Varaždinsko zelje, Zaštita naziva

Ključne riječi članka: eu, zastita, naziva, varazdinsko, zelje, i, slavonski, kulen, slavonski, naziva, zaštićenih, oznaka, kulen, varaždinsko, podrijetla, zemljopisnog, uredbe, proizvoda, zelje, registar, izvornosti, kulin, zaštićenih oznaka, slavonski kulen, oznaka zemljopisnog, zemljopisnog podrijetla, oznaka izvornosti, varaždinsko zelje, registar zaštićenih, slavonski kulin, kulen slavonski, zaštićenih oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla, registar zaštićenih oznaka, zaštićenih oznaka zemljopisnog, slavonski kulen slavonski, kulen slavonski kulin, prijedlogom uredbe predlaže, naziva slavonski kulen, naziva varaždinsko zelje, prijedlogu provedbene uredbe, provedbene uredbe komisije


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!