Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita naziva
  • 03.10.2017. 17:25

EU zaštita naziva Varaždinsko zelje i Slavonski kulen

Varaždinsko zelje i Slavonski kulen dobili su EU zaštitu naziva.

Foto: Facebook/Domaći Slavonski Kulen
  • 707
  • 160
  • 0

Varaždinsko zelje i Slavonski kulen dobili su EU zaštitu naziva. Naime, u Bruxellesu je danas održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva "Varaždinsko zelje" u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, vezano za naziv "Varaždinsko zelje", prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama se bez vremenskog ograničenja dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku.

Vezano za naziv "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva "Slavonski kulen" za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda "Slavonski kulen"/"Slavonski kulin" (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.

Prijedlozi Uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije.

"Ponosan sam na sve koji su sudjelovali u ovom procesu, a ponajprije na naše proizvođače. Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođačima i želim im puno uspjeha u promociji njihovih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Facebook/Domaći Slavonski Kulen


Tagovi

Slavonski kulen Varaždinsko zelje Zaštita naziva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs