Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 07.09.2022. 18:00

EU svinjetina i meso peradi: Dopušten izvoz u Koreju - dozvolu dobilo 15 država

Trgovina bi mogla dostići vrijednost više od milijardu eura što će biti od velike koristi za proizvođače u određenim EU državama

Foto: Depositphoto/serezniy
  • 1.496
  • 63
  • 0

Kao rezultat intenzivnih pregovora na visokoj razini između Europske komisije i Republike Koreje, članice EU mogu lakše izvoziti svinjetinu i meso peradi u ovu azijsku zemlju. Južna Koreja je priznala stroge mjere regionalizacije koju je Europska unija provela prilikom kontrole epidemija afričke svinjske kuge i visoko patogene ptičje gripe.

Pomoć za europske proizvođače

Koreansko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ruralnih poslova MAFRA odlučilo je ukloniti dugotrajnu trgovinsku barijeru koja je utjecala na izvoz svinjskog mesa i proizvoda od peradi iz EU. Predviđa se da bi ova trgovina mogla dostići vrijednost više od milijardu eura u narednim godinama.

"Očuvanje zdravlja životinja je za nas ključni prioritet. U EU smo uveli stroge i efikasne mjere protiv afričke svinjske kuge i ptičje gripe", navela je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane. Navela je da će ovakva odluka u velikoj mjeri koristiti europskim proizvođačima u trenutno teškim ekonomskim okolnostima.

Zabrana izvoza bila je udarac za EU proizvođače (Foto: Depositphoto/SonSam)

15 zemalja dobilo dozvole

Dozvolu za izvoz peradi i proizvoda od peradi dobili su: Njemačka, Poljska, Mađarska, Belgija, Francuska, Finska, Španjolska, Nizozemska, Švedska, Danska i Litva. Četrnaest zemalja članica imaju dozvolu za izvoz svinjskog mesa i proizvoda od njega: Njemačka, Poljska, Mađarska, Belgija, Francuska, Finska, Španjolska, Nizozemska, Švedska, Danska, Slovačka, Austrija, Irska i Portugal.

EK je pozdravila ovu odluku jer, kako se ističe, ona pokazuje povjerenje u europski kontrolni sustav. Koreja dodatno usklađuje svoje uvozne usvjete s obvezama koje je preuzela u okviru Svjetske trgovinske organizacije i sporazuma o slobodnoj trgovini s EU. 

Ova zemlja je uvela zabranu uvoza svinjskog i mesa peradi iz EU zbog straha od zaraze od navedenih bolesti. Isto je tretirala sve zemlje Unije i pored toga što na njihovom području nije bilo njihove pojave. Sad se to promijenilo i dozvoljen je uvoz iz zemalja u kojima nema prijavljenih slučajeva.


Tagovi

Izvoz peradi Izvoz svinjetine Dozvola Države Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]