• Slobodna trgovina
  • 15.12.2017. 14:20

EU poljoprivrednicima otvara se japansko tržište

Zaključen je najveći bilateralni trgovinski sporazum koji je Europska unija dosad sklopila!

Foto: Bigstockphoto/pxhidalgo
  • 478
  • 36
  • 0

Povjerenica za trgovinu EU Cecilia Malmström i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono objavili su da su uspješno završeni pregovori o sporazumu o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana (EPA odnosno o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Pregovori su se temeljili na načelnom dogovoru postignutom 6. srpnja 2017. na sastanku na vrhu EU-a i Japana, a svrha im je bila da pregovarači s obje strane dogovore posljednje detalje pravnog teksta. Do sklapanja sporazuma je došlo zahvaljujući osobnom angažmanu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i japanskog premijera Shinza Abe.

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Zaključak tih pregovora važan je korak za provedbu najvećeg bilateralnog trgovinskog sporazuma koji je Europska unija dosad sklopila. Sporazumom o gospodarskom partnerstvu stvorit će se veliki prostor na tržištu za obje strane, ojačati suradnja Europe i Japana u čitavom nizu područja, ponovno potvrditi zajednička predanost održivom razvoju te po prvi puta obuhvatiti određene obveze povezane s Pariškim klimatskim sporazumom.

"Ovo je primjer Europe u njezinu najboljem izdanju koja provodi svoje riječi u djela. EU i Japan poslali su snažnu poruku o važnosti otvorene i pravedne trgovine koja se temelji na propisima. Sporazumom se utvrđuju zajedničke vrijednosti i načela te objema stranama donosi konkretne koristi, a istovremeno štiti njihova osjetljiva područja. Sada ćemo učiniti sve što je potrebno da sporazum uputimo Europskom parlamentu i državama članicama kako bi naša poduzeća i građani mogli u potpunosti imati od njega koristi prije kraja mandata moje Komisije", rekao je Juncker.

Najvažniji i najdalekosežniji sporazum

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, pak, naglasila je da je potencijal ovog sporazuma golem i drago joj je da EU i Japan ustraju u tome da ga zaključe iduće godine, kako bi poduzeća, radnici i potrošači iz EU-a što je prije moguće mogli osjetiti njegovu korist.

"Riječ je o najvažnijem i najdalekosežnijem sporazumu koji je EU dosad sklopio u području trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Našim izvoznicima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda otvorit će se brojne mogućnosti na velikom, zrelom i sofisticiranom tržištu. Uspješno smo sastavili model sporazuma o slobodnoj trgovini koji odgovara našem tipu izvoza, a koji istovremeno odgovara i našem partneru. Time smo pokazali da EU ima vodeću ulogu te da određuje standarde i pravila u međunarodnoj trgovini i konkretan je primjer kako EU iskorištava globalizaciju u korist svojih građana. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda omogućuje otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, ponajviše u ruralnim područjima", rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Posljednji tehnički aspekti koji su se razmatrali od srpnja odnosili su se stabilizaciju obveza EU-a i Japana u pogledu carina i usluga, određivanje završnih odredbi za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a i Japana, zaključivanje poglavlja o dobroj regulatornoj praksi, regulatornoj suradnji i transparentnosti jačanje obveza iz Pariškog sporazuma u poglavlju o trgovini i održivom razvoju; te usuglašavanje oko određenog broja manjih otvorenih pitanja u nekoliko dijelova sporazuma.

Glavni elementi sporazuma:

Sporazumom o gospodarskom partnerstvu uklonit će se velika većina japanskih carina koje plaćaju poduzeća iz EU-a, a godišnje iznose 1 milijardu eura i određeni broj dugogodišnjih regulatornih prepreka. Za ključne poljoprivredne proizvode EU-a otvorit će se japansko tržište sa 127 milijuna potrošača i povećati mogućnosti izvoza iz EU-a u nizu sektora.

S obzirom na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a, sporazumom se, prije svega, čini sljedeće:

  • ukidaju se carine na mnoge sireve, kao što su gouda i cheddar (koje trenutačno iznose 29,8 %), i na izvoz vina (sada u prosjeku 15 %)
  • EU-u će se omogućiti da znatno poveća svoj izvoz goveđeg mesa u Japan, a kad je riječ o svinjetini, mesnim prerađevinama trgovat će se bez carina, a svježim mesom gotovo bez carina
  • u Japanu će se osigurati zaštita za više od 200 europskih poljoprivrednih proizvoda visoke kvalitete s tzv. oznakama zemljopisnog podrijetla (OZP) dok će se u EU-u osigurati zaštita određenih proizvoda s japanskim oznakama zemljopisnog podrijetla.

Foto: Bigstockphoto/pxhidalgo


Izvori

AgPress


Tagovi

Japan EU Slobodna trgovina Sporazum


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi