Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna trgovina
  • 06.07.2017. 16:30

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, detalje će Bruxelles i Tokyo tek dogovoriti, ali se zna da će biti uklonjene carine za elektroniku i aute iz Japana te za sir, vino i tjesteninu iz EU.

Foto: Bigstockphoto/karn
  • 736
  • 44
  • 0

Europska unija i Japan dogovorili su sporazum o slobodnoj trgovini, stvarajući time najveće svjetsko otvoreno gospodarsko područje i signalizirajući otpor onome što smatraju protekcionizmom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Potpisan u Bruxellesu uoči susreta s Trumpom na summitu u Hamburgu, "politički sporazum" između dviju ekonomija koji čine jednu trećinu globalnog BDP-a, itekako je simboličan. Neka područja se još moraju ispregovorati, ali dužnosnici tvrde da su ključne zapreke riješene, piše reuters.

"Uoči sutrašnjeg summita G20, vjerujem da Japan i EU pokazuju snažnu političku volju razviti zastave slobodne trgovine protiv pomaka prema protekcionizmu", izjavio je japanski premijer Shinzo Abe na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s dužnosnicima institucija EU Donalda Tuska i Jean-Claudea Junckera.

Protiv Trumpove izolacije i protekcionizma

"Iako neki kažu da se vrijeme izolacionizma i raspadanja opet vraća, dokazujemo da to nije slučaj", rekao je predsjednik Europskog vijeća Tusk.

"Nema zaštite u protekcionizmu", dodao je Juncker, predsjednik izvršne Europske komisije, koji je odbacio mogućnost da će doći do daljnjih pregovaračkih problema i rekao kako se nadao da će sporazum stupiti na snagu početkom 2019. godine.

Strah od jeftinijeg uvoza za europske proizvođače automobila i japanske proizvođače mlijeka bili su među najtežim pitanjima, no dužnosnici su rekli da su dvije strane dogovor postigle vođene zajedničkim alarmom zbog Trumpova odmaka od višestranih otvorenih trgovinskih sustava i agresivne politike "America First".

Uklanjanje carina, ali i ostavljanje kvota

Carine za većinu prehrambenih proizvoda iz EU uklonit će se, no uvoz će u nekim osjetljivim sektorima kao što su sir i drugi mliječni proizvodi i dalje biti ograničen kvotom.

Više od 200 europskih proizvoda koji imaju koristi od zemljopisnih zaštita - primjerice, pršut iz talijanske Parme, neće se "suočiti" s japanskom konkurencijom pod istim imenom. Škotski viski možda neće imati koristi od takvog posla s obzirom da bi Britanija trebala napustiti EU 2019.

Foto: Bigstockphoto/karn684


Tagovi

Japan Sporazum Slobodna trgovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]