Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 19.01.2016. 14:15

EU parlament odlučno protiv bacanja zdrave hrane

EU je odlučna u namjeri da zaustavi trgovačke lance u bacanju zdrave, neprodane hrane. Hrvatska je već napravila prvi korak.

  • 147
  • 19
  • 0

100 milijuna tona! Tolika se količina hrane godišnje baci diljem Europe u kojoj je istovremeno 125 milijuna ljudi suočeno s prijetnjom od siromaštva. No, zastupnici Europskog parlamenta odlučili su tome stati na kraj.

Među onima koji se od početka javno protive bacanju hrane, smatrajući da je treba donirati i time osigurati obrok onima koji gladuju, je i Marijana Petir.

Usvojena pisana izjava o doniranju neprodane hrane siromašnima

"Stoga sam i potpisala izjavu o doniranju neprodane jestive hrane dobrotvornim organizacijama, kojom mi, zastupnici Europskog parlamenta, tražimo od Europske komisije i Vijeća da u suradnji s prehrambenim sektorom, istraže mogućnosti donošenja programa na razini zemalja Europske unije, kako bi se potaknulo supermarkete da neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Izjavu je podržala većina zastupnika Europskog parlamenta, čime je i službeno usvojena", ističe Petir.

U Europi je 16 milijuna siromašnih, među kojima i svaki peti stanovnik Hrvatske

Spomenuta izjava predstavlja tako još jedan doprinos suzbijanju gladi i siromaštva. U njoj eurozastupnici ističu da svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo, dok ih 16 milijuna već može smatrati siromašnima. Napominju kako se velike količine, još uvijek jestivih prehrambenih proizvoda ne prodaju nego uništavaju.

To se posebno odnosi na proizvode kojima istječe rok trajanja, artikle koji su ostali nakon privremenih akcija te voće i povrće čiji se izgled ne smatra standardnim, iako su još uvijek zdravstveno ispravni za konzumaciju. Upravo stoga se EU zastupnici zalažu da se supermarkete potakne da neprodanu, jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama.

Hrvatska je također nedavno ukinula PDV na doniranu hranu

Neke države već su poduzele mjere za poticanje doniranja neprodane hrane. Među njima je i Hrvatska, u kojoj je krajem prošle godine ukinut PDV na donaciju hrane, čime je omogućeno da se hrana donira dobrotvornim organizacijama koje će je dostaviti onima kojima je potrebna, ali bez plaćanja PDV-a na donaciju, što je do sada uvelike onemogućavalo postupak donacija. Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane, a čak svaki svaki peti stanovnik zemlje živi na rubu siromaštva.


Tagovi

Siromaštvo Europski parlament Zastupnici Marijana Petir Neprodana hrana Doniranje Hrvatska PDV


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?