Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oglašavanje hrane
  • 07.07.2016. 18:00

EU će ograničiti oglašavanja energetskih pića?

Tvrdnje kako "kofein pridonosi povećanju izdržljivosti, budnosti te poboljšanju koncentracije", ne govore punu istinu o proizvodu i njegovim potencijalno negativnim karakteristikama, smatra zastupnica M. Petir.

Foto: Defotoberg/Bigstockphoto
  • 898
  • 40
  • 0

Potrebna je bolja regulacija pravila za oglašavanje hrane jer sadašnja regulativa otvara prevelik prostor marketingu na štetu zdravlja djece i mladih. Naglasila je to na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta hrvatska zastupnica Marijana Petir. Europski je parlament, naime, raspravljao o dopuštenim zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani pozivajući na razmatranje uvođenja ograničenja u pogledu oglašavanja energetskih pića usmjerenog na djecu i adolescente.

Povećan unos kofeina kod djece i mladih

Tvrdnje kako "kofein pridonosi povećanju izdržljivosti, povećanju kapaciteta izdržljivosti, povećanju budnosti te poboljšanju koncentracije", kako je u raspravi istaknula zastupnica Petir, ne govore punu istinu i ne daju punu informaciju o proizvodu i njegovim potencijalno negativnim karakteristikama.

"Dapače, navedene zdravstvene tvrdnje favoriziraju korištenje energetskih napitaka, što za posljedicu može imati povećan unos kofeina i šećera iznad preporučenih dnevnih doza", kazala je Petir.
Ovo posebno negativno utječe na zdravlje djece i adolescenata, a kako pokazuju posljednji podatci - 68% adolescenata konzumira energetske napitke, a njih čak 25% i do tri takva pića odjednom. Povećan unos šećera u formi zaslađivača pića može doprinijeti povećanju tjelesne mase, a u jednoj limenci energetskog napitka sadržano je čak 27 g šećera.

"Pretilost je jedan od prepoznatih zdravstvenih problema u djece i adolescenata diljem EU. Budući da je konzumiranje energetskih napitaka povezano s glavoboljama, poteškoćama sa spavanjem i problemima u ponašanju djece i adolescenta koji ih redovito konzumiraju, smatram kako pravila za oglašavanja hrane treba bolje zakonski urediti", istaknula je Petir.

Utvrđivanje popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji

Nacrt nove Uredbe Komisije o utvrđivanju popisa dopuštenih zdravstvenih tvrdnji koje se navode na hrani, osim onih koje se odnose na smanjenje rizika od bolesti te na razvoj i zdravlje djece, kako ističe Petir, nije u skladu s ciljem i sadržajem Uredbe o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se koriste u oglašavanju hrane, a to je osiguranje visoke razine zaštite potrošača te olakšavanje njihovog izbora proizvoda tako da su im svojstva hrane istinito i pravilno prezentirana na oznakama proizvoda.

"Raznovrstan i uravnotežen način prehrane preduvjet je dobrog zdravlja, a pojedini proizvodi dominiraju u prehrani pojedinca. Upravo je tako i s kofeinom, ali i šećerom kao sastojcima napitaka i energetskih pića koja imaju određena kako pozitivna, tako i negativna svojstva, a o njima treba voditi brigu pogotovo jer ih konzumiraju djeca ili adolescenti", zaključuje Petir.

Foto: Defotoberg/Bigstockphoto


Tagovi

Europski parlament Oglašavanje hrane Zdravstvene tvrdnje Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).