Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere uvoza
  • 07.11.2016. 07:30

Elektronska kontrola prometa organskih proizvoda

Nova pravila će pomoći unapređenju sljedivosti organskih proizvoda i smanjenju potencijalnih prijevara.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto
  • 1.547
  • 176
  • 0

U skladu s preporukama revizorskog suda i zahtjeva ministara država članica EU u 2011. za rješavanjem problema u vezi s praćenjem kretanja organskih proizvoda i konzistentosti uvoznih provjera, nova pravila će pomoći unapređenju sljedivosti organskih proizvoda (posebno jačanju odredbi sigurnosti hrane) i smanjenju potencijalnih prijevara.

Elektronska certifikacija organskih proizvoda

Od izmjena se također očekuje da će smanjiti administrativna opterećenja za operatere i vlasti, i osigurati sveobuhvatnu statistiku podataka o uvozu organskih proizvoda.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Phil Hogan povodom najavljenih izmjena izjavio je: "Toplo pozdravljam modernizaciju sustava za monitoring uvoza organskih proizvoda. Ovo nije samo usluga koja će doprinjeti pojednostavljenju rada operatera i tako olakšati trgovinu, nego će također osigurati povećanje povjerenja potrošača u organske proizvode."

Olakšana trgovina organskim proizvodima

Nova pravila Europske unije sustava elektronske certifikacije za uvoz organskih proizvoda objavljen je 19. listopada i bit će primijenjen za šest mjeseci. U praktičnom smislu, promjene će zahtijevati dodatno uvozne certifikate u Kontrolu trgovine i ekspertnog sustava (TRACES) - postojećeg elektronskog sustava Europske unije.

Dostupan 24h u sedam dana, TRACES sustav će olakšati trgovinu omogućavajući trgovinskim partnerima i nadležnim organima olakšan pristup infomacija o kretanju pošiljki i ubrzavanju administrativnih procedura. Također će osigurati brzo reagiranje na opasnosti po zdravlje praćenjem pošiljki i olakšati upravljanje rizicima nepodobnih pošiljki.

Nakon stupanja na snagu 19. travnja 2017., pravila predviđaju prijelazno razdoblje od šest mjeseci tijekom kojih će se koristiti i elektronski i certifikat na papiru. Od 19. listopada 2017. godine uvoz organskih proizvoda pokrivat će se samo preko elektronske certifikacije.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto


Izvori

Agri EU


Tagovi

Uvoz Mjere Organski proizvodi Elektronska certifikacija


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.