Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GIview
  • 12.08.2021. 15:00

EK izradila GIview - svi zaštićeni i proizvodi u postupku zaštite na jednom mjestu

Potražite hrvatske proizvode s oznakama kvalitete na novom EU portalu, pozivaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Marinko Petković
  • 87
  • 356
  • 0

Europska komisija izradila je portal o zemljopisnim oznakama GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, informacije o određenom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice koja sadrži podatke o kontaktima skupina proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela, područja proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti, a na portalu možete pronaći detalje o brojnim hrvatskim zaštićenim nazivima proizvoda, uključujući vina te jaka alkoholna pića.

"Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje", naglašavaju iz Ministarstva podsjećajući da RH danas broji čak 31 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Ujedno, nalazi se među prvih deset država EU po broju registriranih oznaka.

Portal GIview, dodaju, obuhvaća i hrvatskih 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU, šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, kao i proizvode koji su u procesu zaštite.

"Također, značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva u tijeku, ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete", zaključuju iz resornog ministarstva. 

Navode i da se o hrvatskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima čiji su nazivi zaštićeni možete se informirati ovdje te prelistati Letak i Katalog koji se odnose na njihove detaljnije specifikacije i karakteristike.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

GIview Zaštićeni proizvodi ZOI ZOZP ZTS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije