Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 21.02.2016. 10:30

Edukacija proizvođača sira

Radionice o proizvodnji sira imaju za cilj standardizaciju proizvodnje i pružanje novih tehnologija i znanja proizvođačima od kojih neki planiraju otvoriti i mini sirane.

  • 1.089
  • 98
  • 0

U Upravnom odjelu za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije ističu kako žele zadržati izvornu tradicionalnu proizvodnju sira, a istovremeno omogućiti članovima obiteljskih gospodarstava edukacije kako bi novim znanjima unaprijedili svoju proizvodnju. U petak 26. veljače 2016. će tako biti zaključena osmotjedna radionica proizvodnje sira na obiteljskim i malim poljoprivrednim gospodarstvima.

"Proizvodnja sira na OPG-ima dobro je razvijena u RH. Sve regije su relativno pokrivene, tako da smo u tom pogledu zadovoljni", govori Vedran Slačanac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku koji je i pokrenuo radionice, kao i ocjenjivanje sireva koje slijedi nakon 64 sata edukacije. No, cijeli taj proces treba pratiti, usmjeravati i nadograđivati.

Prerada, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda

Radionice se održavaju s ciljem tehnološke standardizacije proizvodnje i unošenja novih tehnologija i znanja. Odaziv je dobar, oko 10 OPG-a i 20 sudionika optimalan je broj kako bi svi mogli naučiti o proizvodnji i u teoriji i u praksi. Ovakve edukacije pomažu proizvođačima da standardiziraju proizvodnju i lakše brendiraju svoj proizvod.

Predviđena je i potpora za ulaganje u preradu, marketing ili razvoj poljoprivrednih proizvoda (Mjera 4.2) na koju ovi proizvođači mogu aplicirati. Nakon završene edukacije i položenog završnog ispita, polaznicima će se na svečanoj dodjeli uručiti certifikat za proizvodnju sira na obiteljskim i malim poljoprivrednim gospodarstvima. Certifikatom će OPG-i podignuti vrijednost svog proizvoda, ali i uspješnost na projektima kojima se namjeravaju prijaviti na podmjeru 4.2. Potpore za ove aktivnosti predviđene su u Programu ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020.

U dogovoru s potencijalnim korisnicima Mjera, Odjel će organizirati posjet obiteljskim gospodarstvima u drugim županijama kod proizvođača koji su prošli sustav educiranja i legalizacije svoje proizvodnje sira.

Ukoliko ste zainteresirani za radionice u budućnosti, a dolazite iz Vukovarsko-srijemske županije- možete se javiti pročelniku Andriji Matiću na Tel: 032/344-038, ili Vedranu Slačancu s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku na Tel. 031/224-366


Tagovi

Edukacija proizvođača sira Proizvodnja sira


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?