Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska razmjena
  • 18.08.2021. 16:30

DZS: U prvih pet mjeseci izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao 16 posto

Najveći trgovinski suficit u periodu od siječnja do svibnja ove godine ostvarili smo s Bosnom i Hercegovinom, Italijom i Japanom, a najveći deficit s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 172
  • 371
  • 0

Vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od siječnja do svibnja ove godine povećan je za 16 posto, dok je uvoz porastao za 6,6 posto, privremeni su to podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Time je ostvareno daljnje smanjenje deficita u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kukuruz, svježa plavoperajna tuna i cigarete koje sadrže duhan najznačajniji su izvozni proizvodi, dok se istovremeno najviše uvezlo uljanih pogača te drugih krutih ostataka, neovisno jesu li mljeveni ili u obliku peleta ili ne, dobiveni pri ekstrakciji sojinog ulja, zatim cigarete koje sadrže duhan, a na trećem mjestu su prehrambeni proizvodi s masenim udjelom mliječne masti većim od 1,5 posto, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih proizvoda u periodu od siječnja do svibnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine odnose se na rast izvoza ribe, rakova te mekušaca, potom žitarica i masti, ulja životinjskog podrijetla te njihovih prerađenih proizvoda.

S druge strane, uvoz je najviše porastao kod proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka, zatim ostataka i otpadaka od prehrambene industrije te raznih prehrambenih proizvoda.

"Zemlje s kojima je Republika Hrvatska ostvarila najveći suficit u periodu od siječnja do svibnja su Bosna i Hercegovina, Italija i Japan, a najveći deficit ostvaren je s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom“, zaključuju.


Tagovi

DZS Vanjskotrgovinska razmjena Izvoz Uvoz Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.