Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna industrija
  • 04.07.2013.

Dukatova tvrtka u Bugarskoj zvat će se Lactalis Bulgaria EOOD

Tržište

Foto: RGBStock.com
  • 372
  • 16
  • 0

Dukat osniva tvrtku u Bugarskoj, zvat će se Lactalis Bulgaria EOOD.

Ova kratka vijest objavljena na Zagrebačkoj burzi, pamteći iskazane ambicije, ali i već ostvarene projekte najveće hrvatske mljekarske industrije, uskoro će vjerojatno imati nastavak i kroz neku konkretnu lokalnu akviziciju. U zagrebačkom sjedištu Dukata voljni su tek diplomatski pojasniti: "Lactalis od konca 2010. ima predstavništvo u Bugarskoj, na čijem je tržištu prisutan uvozom i distribucijom robnih marki Président, Galbani i Celia. Odluka o osnivanju tvrtke u skladu je sa strategijom Lactalisa o jačanju pozicije na svim tržištima na kojima je prisutan, pa tako i na tržištima jugoistočne Europe". Obzirom da je u tijeku proces registracije tvrtke u ovom trenutku ne mogu ponuditi više informacija, kažu u Dukatu.

Ulaskom u portfelj Lactalisa, jedne od najvećih mljekarskih industrija u svijetu, u proljeće 2007. Dukat je dobio snažnu logistiku, vlasnik mu je povjerio mandat za širenje biznisa na cijelom prostoru jugoistoka Europe gdje živi oko 60 milijuna potrošača. Tu snagu Lactalisa ilustrira podatak da je u 2007. prihod iznosio 9,6 milijardi eura, a unatoč negativnom utjecaju globalne krize 2012. je zaključena sa 15,7 milijardi. U međuvremenu je Lactalis preko Dukata uz Hrvatsku ušao na više tržišta, u BiH je kupio mljekaru Inmer, u Srbiji drži Somboled, u Makedoniji Ideal Šipku, te u Rumunjskoj LaDornu. U svibnju ove godine postao je i većinski vlasnik Ljubljanske mlekarne, s njom je u paketu dobio još jednu mljekaru u Tuzli.

U ostatku šire regije, na tržištima Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Kosova poslovanje se do sada odvijalo samo kroz plasman brendova, Lactalisovih, ali i ostalih kompanija kojima upravlja Dukat. Prvi čovjek Lactalisa Emanuel Bosnier još 2008. godine otkrio je za Poslovni dnevnik kako su mu u fokusu Ljubljanske mlekarne, ali i mljekarska industrija Srbije u vlasništvu britanskog Salforda. Mljekara u Sloveniji tek je ove godine stavljena u 'košaricu' Lactalisa, a visoka cijena Salforda vjerojatno je gurnula Bugarsku u prvi plan.

Autor: Božica Babić Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Dukat Mliječna industrija Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.