• Doner kebab
  • 09.12.2017. 18:00

Doner kebab će biti zabranjen u EU?

Zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Ovom odlukom će biti ugroženo 100.000 radnih mjesta.

Foto: Pixabay/LibbyandMarcelcom
  • 1.472
  • 143
  • 0

Turski doner kebab koji je u mnogim evropskim gradovima posato ekvivalent američkom hamburgeru, uskoro bi mogao biti zabranjen u zemljama Europske unije.

Naime, zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Zastupnici EU ovu odluku temelje na studijama koje su povezale fosfate koji se koriste u proizvodnji doner kebaba s kardiovaskularnim bolestima. Iako, mnoge su studije i osporile tu činjenicu, navodi dailysabah.

U međuvremenu, vlasnici restorana i proizvođača kebaba navode da su aditivi potrebni kako bi meso bilo sočno.

Najčitanije njemačke novine Bild oštro su kritizirale zakonodavstvo EU i zauzeli stav da se na ovaj način izravno diskriminira kebab. Te novine navode da se u EU svakodnevno konzumira 500 tona kebab mesa, a 80 posto je proizvedeno u Njemačkoj. Još zvučniji je broj od 100.000 radnih mjesta koja bi bila direktno ugrožena ovom odlukom.

Članica Europskog parlamenta i ekspertica za zdravlje, Renate Sommer pokušava urazumiti svoje kolege rekavši: "Državljani EU troše toliko puno fosfata tijekom cijele godine konzumacijom druge hrane i pića. Primjerice, osoba koja jede doner, u svoj organizam godišnje unese isto toliko fosfata koliko bi unijela da popije 1,5 litru Coca-Cole."

Foto: Pixabay/LibbyandMarcelcom


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uskoro ćemo ovako hodati gradovima...