Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Čuvari slavonske tradicije
  • 27.04.2018. 18:00

Dodatni poticaj za jačanje svinjogojstva - Slavonska kobasica zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla

Pod motom: Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo ti običaje, Udruga Čuvari slavonske tradicije ishodila je Rješenje od Ministarstva poljoprivrede o zaštiti Slavonske kobasice zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.

Foto: Udruga čuvari slavonske tradicije
  • 723
  • 172
  • 0

Jedna od prednosti članstva u Europskoj uniji, kada govorimo o proizvodnji hrane, leži u raznolikosti njezinih proizvoda i njihovim posebnim obilježjima koja su povezana s različitim geografskim područjima i različitim tradicionalnim metodama proizvodnje te koja omogućuje jedinstvene okuse pružajući raznovrsnost i autentičnost koju potrošači sve više traže i u Uniji i izvan nje.

Poznato je da domaći poljoprivredni proizvodi imaju nisku konkurentnost pa je zaštita hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jedna od najdelikatnijih i najspecifičnijih elemenata gospodarske politike uopće. Naravno, s ponosom možemo govoriti o već zaštićenim proizvodima kao što su Slavonski kulen, Baranjski kulen i drugi proizvodi, a poznato je da su tako brendirani proizvodi, osim dodane vri jednosti, znameniti i zbog očuvanja povijesnog, kulturnog i tradicijskoj naslijeđa Republike Hrvatske.

 Udruga Čuvari slavonske tradicije ishodila Rješenje o zaštiti Slavonske kobasice

Iz tog razloga, ponosni smo na osnaživanje konkurentnosti Republike Hrvatske kojoj je pridonijela Udruga Čuvari slavonske tradicije čiji je moto: “Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo ti običaje”. Ista je, nakon tri godine čekanja uspješno ishodila rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva “Slavonska kobasica” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Kada govorimo o prijelaznoj zaštiti, za koju je Rješenje izdano 13. travnja, bitno je napomenuti da će vrijediti sve do dobivanja zaštite Europske komisije.

Prednost zaštite slavonskih kobasica ne krije se samo u kvalitetnim sirovinama, već i u umijeću pravljenja, očuvanju tradicije, stvaranju brenda, promicanju kontinentalnog turizma, promoviranju Slavonije kao bogate regije, te na koncu i domaće hrane u cjelini.

“Smatram da će ovo proizvođačima biti dodatni poticaj da se ohrabre i krenu u veću svinjogojsku proizvodnju. Kako budu povećavali proizvodnju svinja, tako će moći i povećavati količine gotovih suhomesnatih proizvoda i u konačnici zaokruživati proizvodni proces od polja do stola, za kojim smo toliko čeznuli. Dobili smo priliku cijelu priču okrenuti u svoju korist.”, priča predsjednik udruge Čuvari slavonske tradicije, Stjepan Živković iz Donjeg Miholjca za kojeg je ovo Rješenje dobar put prema oživljavanju svinjogojske proizvodnje u donjomiholjačkom kraju, stvaranje dodane vrijednosti i očuvanje domaćih autohtonih slavonskih proizvoda.

Zaokružena proizvodnja - od tova do stola donosi benefite za proizvođače

Uz zaštitu naziva domaće slavonske kobasice sada će biti na dobitku  svi oni koji se u budućnosti budu bavili svinjogojskom proizvodnjom i preradom mesa. Tako će s uspjehom moći svoje kobasice plasirati na tržište pod tim naslovom i uz certifikat koji će izdavati ova udruga. Na temelju imena i kvalitete, cijela priča o slavonskom svinjogojstvu više neće završavati samo na proizvodnji i prodaji tovljenika, nego i na stvaranju dodatne vrijednosti, a samim time i većoj zaradi jer će obiteljska poljoprivredna gospodarstva imati zaokruženu proizvodnju, odnosno proizvodnju od tova svinja do krajnjeg suhomesnatog domaćeg proizvoda.

Potrošači će tako u većoj mjeri  preferirati domaće autohtone proizvode te promicati i poticati poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju na lokalnoj razini. Istina, uz hrvatske plaće i europske cijene većina hrvatskih potrošača s ustezanjem se odlučuje za skuplji proizvod, no dobro je poznato da samo unapređenjem prodaje, odnosno kupovine autohtonih proizvoda štitimo malog poljoprivrednika kojeg globalno tržište gotovo i ne zamjećuje. Zato - štitimo domaću proizvodnju, tradiciju, identitet i našeg čovjeka, proizvođača.


Tagovi

Slavonska kobasica Slavonija Brendiranje Konkurentnost


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.