• Rakija
  • 02.10.2021. 18:00
  • Crna Gora

Do 20.000 eura kazne za prodaju rakije u rinfuzi - Crna Gora donosi novi zakon

Proizvođači u susjednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u demižonima, karnisterima i buradi. 

Foto: Depositphotos/guruxox
  • 434
  • 96
  • 0

"Zabranjeno je na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima izlagati i prodavati jaka alkoholna pića u rinfuznom stanju", stoji u članku 101. nacrta Zakona o alkoholnim pićima kojega je proteklog tjedna objavila Vlada Crne Gore. 

Prema kaznenim odredbama, ovaj čin podlijegat će sankcijama i to "teškim" od 500 do 20.000 eura. Ovlašteni inspektor koji otkrije ovakvu prodaju čak će moći oduzeti prijevozno sredstvo kao i posude kojima se prevozi i čuva alkoholno piće.

Naime, proizvođači u susjednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u demižonima, karnisterima i buradi. 

Ovaj će zakon osim prodaje u rinfuzi, promijeniti puno toga kada je riječ o alkoholnim pićima. Između ostaloga, da bi ih uopće stavio u promet, proizvođač će morati biti registriran za obavljanje proizvodnje alkoholnih pića kao privredno društvo ili kakvo drugo pravno lice. 

Na temelju nacrta, onaj koji proizvede do 1.000 l čistog alkohola na godišnjem nivou, u cilju stavljanja u promet, smatra se malim proizvođačem. 

Naravno, pića će se morati prodavati u originalnoj ambalaži, a oni koji budu željeli istaknuti njegovo geografsko porijeklo, za to će morati ishoditi posebnu oznaku. Ona koja je registrirana u Crnoj Gori, imat će na to pravo i na nivou Europske unije. 


Tagovi

Rakija Prodaja Rinfuza Crna Gora Zabrana Kazna


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.