Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EAThink2015
  • 23.05.2017. 15:00

Djeca promiču ideju "Jedi lokalno, misli globalno"!

U sklopu projekta "EAThink2015 - jedi lokalno, misli globalno" osmišljen je video natječaj "Tanjur pun dobrote" u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola.

Foto: EAThink CRO - Jedi lokalno, misli globalno/Facebook
  • 1.058
  • 52
  • 0

U Hrvatskoj se svake godine nepotrebno baci nevjerojatnih 400 tisuća tona jestive hrane, a ta je brojka u većini razvijenih zemalja znatno i veća. Pribrojimo li tome više od 800 milijuna gladnih ljudi u svijetu, čini se kako smo unatoč brojnim upozorenjima, jako malo naučili.

Kako možemo pomoći? Odgovor na to pitanje ponudili su hrvatski školarci u sklopu europskog projekta "EAThink2015 - jedi lokalno, misli globalno" čiji je cilj skrenuti pozornost na sve veći problem bacanja hrane, ali i potaknuti europske učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja.

Učenici kreirali tematske video uratke

U sklopu projekta, kojeg u Hrvatskoj provodi Udruga Žmergo, osmišljen je video natječaj "Tanjur pun dobrote" u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, imali su zadatak ponuditi svoje prijedloge rješenja na temu uzgoja, odgovorne kupovine, potrošnje i bacanja hrane.

Među 34 pristigla uratka, najboljim je proglašen video "Jedi lokalno, djeluj održivo" Osnovne škola Drenje. Na temelju ideja koje su predstavili u pobjedničkom videu, napravljen je i profesionalni video spot čije je televizijsko emitiranje započelo ovaj tjedan. Spot drenjskih osnovnoškolaca sudjelovat će i na natječaju na europskoj razini s pobjedničkim radovima iz 12 EU zemalja koje sudjeluju u projektu EAThink2015.

Učenici kao promotori globalnih promjena

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj incijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

Ispod teksta pogledajte kratak video o inicijativi!

Autor: Vedrana Lisica, Foto: EAThink CRO - Jedi lokalno, misli globalno/Facebook


Tagovi

Udruga Žmergo Jedi lokalno EAThink2015 Hrana Bacanje Kompostiranje Školski vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]