Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EAThink2015
  • 23.05.2017. 15:00

Djeca promiču ideju "Jedi lokalno, misli globalno"!

U sklopu projekta "EAThink2015 - jedi lokalno, misli globalno" osmišljen je video natječaj "Tanjur pun dobrote" u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola.

Foto: EAThink CRO - Jedi lokalno, misli globalno/Facebook
  • 1.058
  • 52
  • 0

U Hrvatskoj se svake godine nepotrebno baci nevjerojatnih 400 tisuća tona jestive hrane, a ta je brojka u većini razvijenih zemalja znatno i veća. Pribrojimo li tome više od 800 milijuna gladnih ljudi u svijetu, čini se kako smo unatoč brojnim upozorenjima, jako malo naučili.

Kako možemo pomoći? Odgovor na to pitanje ponudili su hrvatski školarci u sklopu europskog projekta "EAThink2015 - jedi lokalno, misli globalno" čiji je cilj skrenuti pozornost na sve veći problem bacanja hrane, ali i potaknuti europske učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja.

Učenici kreirali tematske video uratke

U sklopu projekta, kojeg u Hrvatskoj provodi Udruga Žmergo, osmišljen je video natječaj "Tanjur pun dobrote" u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, imali su zadatak ponuditi svoje prijedloge rješenja na temu uzgoja, odgovorne kupovine, potrošnje i bacanja hrane.

Među 34 pristigla uratka, najboljim je proglašen video "Jedi lokalno, djeluj održivo" Osnovne škola Drenje. Na temelju ideja koje su predstavili u pobjedničkom videu, napravljen je i profesionalni video spot čije je televizijsko emitiranje započelo ovaj tjedan. Spot drenjskih osnovnoškolaca sudjelovat će i na natječaju na europskoj razini s pobjedničkim radovima iz 12 EU zemalja koje sudjeluju u projektu EAThink2015.

Učenici kao promotori globalnih promjena

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj incijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

Ispod teksta pogledajte kratak video o inicijativi!

Autor: Vedrana Lisica, Foto: EAThink CRO - Jedi lokalno, misli globalno/Facebook


Tagovi

Udruga Žmergo Jedi lokalno EAThink2015 Hrana Bacanje Kompostiranje Školski vrt