Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Distribucija proizvoda
  • 16.09.2019. 07:30

Distribucija: Poljoprivrednici gledaju proizvesti, ali ne i kako prodati

Najčešći problem s kojim se susreću poljoprivredni proizvođači je distribucija. Prije svega poljoprivredni proizvođači gledaju proizvesti, ali ne i kako će prodati to što proizvedu, zato je vrlo važno istraživanje tržišta prije započinjanja proizvodnje.

Foto: Pixabay/elenaiks
  • 936
  • 79
  • 0

Sastavni dio distribucije je: fizička distribucija koja obuhvaća fizičke aktivnosti koje su vezane za obrađivanje narudžbi, rukovanje proizvodima, skladištenje i upravljanje zalihama i kanali distribucije koji predstavljaju načine na koji proizvodi dolaze od proizvođača do potrošača, odnosno aktivnosti i posrednike koji olakšavaju proces isporuke proizvoda krajnjim kupcima.

Tri vrste intenziteta distribucije

Na izbor kanala distribucije utječu vrsta proizvoda i njihove karakteristike, planirana količina prodaje, financijska moć proizvođača, karakteristike tržišta na koji želimo plasirati proizvod i sl. Ovisno od proizvoda i njihovih karakteristika postoje tri vrste intenziteta distribucije:

Intenzivna u kojoj se proizvod plasira na što je moguće više prodajnih mjesta kako bi se potpuno pokrilo tržište i uglavnom se ovaj oblik distribucije koristi kada su u pitanju proizvodi za svakodnevnu upotrebu, kao što su: kruh, mlijeko i dr. Takvi proizvodi imaju nižu cijenu. Na primjer, pekare opskrbljuju sve maloprodajne i veleprodajne objekte kruhom i drugim proizvodima iz svoje proizvodnje.

Selektivna u kojoj se proizvod plasira putem manjeg broja sudionika i na ograničenom broju prodajnih mjesta. Ovim oblikom distribucije smanjuju se troškovi distribucije i troškovi marketinga.

Ekskluzivna u kojem postoji jedan ili više sudionika u kanalu distribucije na određenom tržištu ili dijelu tržišta. Ova vrsta distribucije je uobičajena za skupe proizvode kao što je poljoprivredna mehanizacija i drugi proizvodi koji imaju višu cijenu.

Kanali distribucije

Postoje sljedeće vrste kanala distribucije:

Kratki kanali, gdje proizvođač dolazi u direktan kontakt s potrošačima. Prednost kratkih kanala distribucije je direktna prodaja proizvoda krajnjim kupcima kao najčešći oblik kratkog kanala distribucije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, gdje cijenu proizvoda određuje proizvođač, pri čemu se stvara povjerenje između proizvođača i potrošača. 

Mane ove vrste kanala distribucije je što se može prodati samo mala količina proizvoda različitim kupcima. 

Dugi kanali, gdje se prodaja proizvoda odvija preko posrednika. Prednost dugih kanala distribucije je što prodaja ide preko prehrambene industrije, pa je određena sigurnost zajamčena, u smislu da su sigurni u prodaju i otkup svojih proizvoda. 

Mana ove vrste distribucije je niža otkupna cijena proizvoda, koju određuje prehrambena industrija.

Važno je istražiti tržište 

Najčešći problem s kojim se susreću poljoprivredni proizvođači je distribucija. Prije svega poljoprivredni proizvođači gledaju proizvesti, ali ne i kako će prodati proizvedeno, zato je veoma važno istraživanje tržišta prije započinjanja proizvodnje.

Još jedan problem je i prehrambena industrija. Prehrambena industrija ima veliki značaj u privrednoj strukturi, jer potiče brži razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje. Ona omogućava proizvođačima da proizvedu višak proizvoda uz garanciju da će svi proizvodi tog proizvođača biti otkupljeni. Međutim, suočavamo se s viškom proizvoda i propadanjem sirovina, jer poljoprivredni proizvođači ne mogu naći otkupljivače za svoje proizvode. Rijetki su oni koji će prerađivati preostalo voće i povrće u voćne sokove, pekmeze, zimske salate, ajvar i sl.

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

Autorica: Milena Vidić, Savjetodavna RS


Tagovi

Distribucija proizvoda Kanali distribucije Intenzitet Istraživanje tržišta Prerada proizvoda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetitelje jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju, uz bogat izlagački, prodajni i edukativni program, od 30. 11. do 3. 12. 2023. očekuje i NAGRADNA IGRA. Sponzori pripremaju zanimljive nagrade od sokovnik... Više [+]