• Dani pršuta
  • 26.09.2020. 15:40
  • Zadarska, Zadar

Darko Markotić: Neprodani pršuti ugrožavaju novi ciklus proizvodnje!

Pred nama je sezona soljenja, a nedostaje obrtnih sredstava, kaže Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta. Što pršutari traže od države i kako izbjeći da, kad koronakriza prestane, tržište ne ostane bez naših suhomesnatih proizvoda?

Foto: Filip Brala/Dani hrvatskog pršuta
  • 559
  • 134
  • 1

Pršuti sve bolji, a pršutarima sve gore i gore. Zbog pandemije covida i naglog pada turističke djelatnosti proizvodi su ostali vijesti, a s njima i poprilični kapital koji je u njih uložen.

"To nas sve izlaže riziku da ovu sezonu soljenja koja je pred nama ne bude dovoljno obrtnih sredstava za novi ciklus proizvodnje, a samim time i mogućnost da kad se stanje normalizira, tržište ostane bez naših pršuta“, kaže Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Traže pomoć države za izvoz u Kinu

Sudjelujući na šestim po redu Danima hrvatskog pršuta u Zadru, Markotić je zbog nastalih problema pozvao državne intitucije – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija da pomognu i ovom sektoru. Treba, smatra on, uzeti u obzir da je većina organizirana kao obiteljske firme sa 10-tak djelatnika, i da su smješteni u ruralnim područjima Hrvatske – u onim krajevima koji su već i te kako opustošeni.

Koronakriza je također pokazala koliko je važno da se osim domaćeg tržišta i turizama, izađe na nova - bilo to Europske unije ili trećih zemalja. Ovih dana pojavila se i vijest kako su upravo naša dva zaštićena pršuta Dalmatinski i Drniški uvršteni na posebnu listu od 100 proizvoda koji će EU po privilegiranim uvjetima moći izvesti u Kinu.

Smjeli iz Dugopolja šampion Dana hrvatskog pršuta!

"Kako bi se ovaj potencijal izvoza mogao i iskoristiti potrebna nam je pomoć i uska suradnja s mjerodavnim institucijama – Ministarstvom poljoprivrede za pripreme oko inspekcija, HGK – oko prezentacija i zajedničkom nastupu na tom tržištu i svima drugima koji su relevantni u ovom području jer bez potpore i podrške državnih institucija to se neće moći realizirati, kaže on.

Povezivanje svinjogojstva, mesne industrije i pršutara

On je i ovom prigodom istaknuo da, iako smo mala država, imamo 4 zaštićena pršuta – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski koji imaju veliki potencijal probiti se na svjetska tržišta unatoč velikim brandovima iz Italije i Španjolske.

"U svojim zaštitama očuvali smo tradicijske načine proizvodnje, izvornu kvalitetu proizvoda i to je prepoznato i od stranih potrošača. To svi skupa moramo iskoristiti kako bi podigli samu proizvodnju, zapošljavali ljude u ovom sektoru – ne zaboravljajući da se tako održava upravo ruralni dijelovi iz kojeg ljudi iseljavaju“, naglašava Markotić. 

Ako svemu ovome pridoda i sirovinu iz Hrvatske – onda je taj uspjeh i kudikamo veći. Radi se i na poticanju povezivanja svinjogojstva, mesne industrije i pršutara kako bi se udio domaće sirovine podigao u našim proizvodnjama. Da tu imamo uspjeha govori podatak kako se udio hrvatske sirovine u našim pršutanama podiže iz godine u godinu i sada prelazi 70 posto.

Spremni za  zaštitu pancete i pečenice

Unatoč pandemiji dogodio se i veliki pomak u ovoj proizvodnji. U svibnju ove godine, u srcu Dalmacije otvorena je nova velika pršutana Mesne industrije Braća Pivac u čiju je izgradnju uloženo više od 120 milijuna kuna. Podsjetimo, kapacitet ove, najveće ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi, iznosi preko 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

U pripremi je Mjera 21, pomoć proizvođačima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije

“Gotovo pet tisuća tona novih proizvoda daje pretpostavke da se konačno i može sa dovoljnim količinama Dalmatinskog pršuta ozbiljne izaći na tržišta EU pa čak i Kine”, rekao je Markotić. 

Na kraju je otkrio kako Klaster radi i dalje na zaštitama pa ćemo tako ćemo, uz četiri pršuta, uskoro na nivou Europske unije imati zaštićene dalmatinsku pancetu i pečenicu, također tradicionalne proizvode s velikim potencijalom za izvoz.


Tagovi

Klaster Hrvatskog pršuta Domaća sirovina Izvoz u Kinu Zaštita pancete i pečenice Darko Markotić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li već čuli za MAKABI? Skraćeno od 'Mala kapsula za veliku biljku' je više od projketa koji traje već par godina pod palicom prof.dr.sc. Marka Vincekovića sa Agronomskog fakulteta. Krajnji cilj, napraviti kapsulu koja će se pobrinuti... Više [+]