• Dani pršuta
  • 26.09.2020. 15:40
  • Zadarska, Zadar

Darko Markotić: Neprodani pršuti ugrožavaju novi ciklus proizvodnje!

Pred nama je sezona soljenja, a nedostaje obrtnih sredstava, kaže Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta. Što pršutari traže od države i kako izbjeći da, kad koronakriza prestane, tržište ne ostane bez naših suhomesnatih proizvoda?

Foto: Filip Brala/Dani hrvatskog pršuta
  • 562
  • 135
  • 1

Pršuti sve bolji, a pršutarima sve gore i gore. Zbog pandemije covida i naglog pada turističke djelatnosti proizvodi su ostali vijesti, a s njima i poprilični kapital koji je u njih uložen.

"To nas sve izlaže riziku da ovu sezonu soljenja koja je pred nama ne bude dovoljno obrtnih sredstava za novi ciklus proizvodnje, a samim time i mogućnost da kad se stanje normalizira, tržište ostane bez naših pršuta“, kaže Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Traže pomoć države za izvoz u Kinu

Sudjelujući na šestim po redu Danima hrvatskog pršuta u Zadru, Markotić je zbog nastalih problema pozvao državne intitucije – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija da pomognu i ovom sektoru. Treba, smatra on, uzeti u obzir da je većina organizirana kao obiteljske firme sa 10-tak djelatnika, i da su smješteni u ruralnim područjima Hrvatske – u onim krajevima koji su već i te kako opustošeni.

Koronakriza je također pokazala koliko je važno da se osim domaćeg tržišta i turizama, izađe na nova - bilo to Europske unije ili trećih zemalja. Ovih dana pojavila se i vijest kako su upravo naša dva zaštićena pršuta Dalmatinski i Drniški uvršteni na posebnu listu od 100 proizvoda koji će EU po privilegiranim uvjetima moći izvesti u Kinu.

Smjeli iz Dugopolja šampion Dana hrvatskog pršuta!

"Kako bi se ovaj potencijal izvoza mogao i iskoristiti potrebna nam je pomoć i uska suradnja s mjerodavnim institucijama – Ministarstvom poljoprivrede za pripreme oko inspekcija, HGK – oko prezentacija i zajedničkom nastupu na tom tržištu i svima drugima koji su relevantni u ovom području jer bez potpore i podrške državnih institucija to se neće moći realizirati, kaže on.

Povezivanje svinjogojstva, mesne industrije i pršutara

On je i ovom prigodom istaknuo da, iako smo mala država, imamo 4 zaštićena pršuta – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski koji imaju veliki potencijal probiti se na svjetska tržišta unatoč velikim brandovima iz Italije i Španjolske.

"U svojim zaštitama očuvali smo tradicijske načine proizvodnje, izvornu kvalitetu proizvoda i to je prepoznato i od stranih potrošača. To svi skupa moramo iskoristiti kako bi podigli samu proizvodnju, zapošljavali ljude u ovom sektoru – ne zaboravljajući da se tako održava upravo ruralni dijelovi iz kojeg ljudi iseljavaju“, naglašava Markotić. 

Ako svemu ovome pridoda i sirovinu iz Hrvatske – onda je taj uspjeh i kudikamo veći. Radi se i na poticanju povezivanja svinjogojstva, mesne industrije i pršutara kako bi se udio domaće sirovine podigao u našim proizvodnjama. Da tu imamo uspjeha govori podatak kako se udio hrvatske sirovine u našim pršutanama podiže iz godine u godinu i sada prelazi 70 posto.

Spremni za  zaštitu pancete i pečenice

Unatoč pandemiji dogodio se i veliki pomak u ovoj proizvodnji. U svibnju ove godine, u srcu Dalmacije otvorena je nova velika pršutana Mesne industrije Braća Pivac u čiju je izgradnju uloženo više od 120 milijuna kuna. Podsjetimo, kapacitet ove, najveće ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi, iznosi preko 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

U pripremi je Mjera 21, pomoć proizvođačima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije

“Gotovo pet tisuća tona novih proizvoda daje pretpostavke da se konačno i može sa dovoljnim količinama Dalmatinskog pršuta ozbiljne izaći na tržišta EU pa čak i Kine”, rekao je Markotić. 

Na kraju je otkrio kako Klaster radi i dalje na zaštitama pa ćemo tako ćemo, uz četiri pršuta, uskoro na nivou Europske unije imati zaštićene dalmatinsku pancetu i pečenicu, također tradicionalne proizvode s velikim potencijalom za izvoz.


Tagovi

Klaster Hrvatskog pršuta Domaća sirovina Izvoz u Kinu Zaštita pancete i pečenice Darko Markotić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima! :) Evo i moje nedjeljne kišne razglednice iz mog vrta. Salata je nevjerojatna, buja i ovo vrijeme joj sjajno pogoduje, na gredici je već trebala biti ali kako se opet izlila kiša i puževi su pojurili iz svih ćoškova, nisam je... Više [+]