Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak hrane
  • 07.03.2016. 14:25

Danci pokrenuli tržnicu za prodaju viška hrane

U Danskoj se godišnje proizvede oko 700.000 tona viškova hrane koja se baci ili završi na otpadu, stoga ovu tržnicu smatraju važnim korakom u rješavanju ovog problema.

Foto: Pixabay
  • 1.115
  • 264
  • 0

Danci su u svojoj prijestolnici Kopenhagenu otvorili prvu tržnicu na kojoj će se prodavati viškovi hrane. Na WeFood-u, kako su ju nazvali, nudit će se proizvodi po cijenama od 30 do 50% jeftinijim nego u normalnim trgovinama.

Jedan od članova nevladine udruge koja stoji iza ove tržnice kaže kako je "WeFood prva tržnica takve vrste u Danskoj, a možda čak i u svijetu koja je usmjerena na niskobudžetne kupce, ali i sve one koji se brinu o višku proizvedene hrane u toj zemlji", piše Independent.

Pozitivan način rješavanja problema

"Mnogi ljudi ovo vide kao pozitivan i politički korektan način prilaska tom problemu", dodao je on. WeFood ima dogovor s Føtexom koji je jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Danskoj, za kruh i druge proizvode. Dogovor je postignut i sa uvoznicima voća, ali i mesarima kao i proizvođačima organskog voća i orašastih plodova.

Volonteri prikupljaju proizvode od dobavljača, a u WeFood-u se nadaju kako će na taj način pomoći smanjenju 700.000 tona viškova hrane koji se svake godine proizvede u Danskoj. Danska ministrica hrane i okoliša Eva Kjer Hansen kaže kako je suludo da se toliko hrane baci ili završi na otpadu jer je riječ o novcu koji se troši na apsolutno ništa.

"Tržnica poput WeFood je toliko važan korak u borbi protiv viška hrane", poručila je ona. U posljednjih pet godina, Danska je smanjila količinu odbačene hrane za 25%, dok su Francuzi zabranili trgovinama da bacaju neprodanu hranu.

Izvor: Independent, Foto: Pixabay


Tagovi

Danska Višak Hrana Tržnica Otpad Problem WeFood Svijet Prvi Francuska Korak Borba


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.