Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz
  • 30.10.2013. 09:10

Dalmatinski pršut od španjolske svinje

Dokad će stranci na našem tržištu plasirati svoje tržne viškove, a hrvatska proizvodnja biti zanemarena?

Foto: freepik.com
  • 673
  • 32
  • 0

Godinama smo već u deficitu kad je u pitanju trgovanje svinjetinom. Još prije nekoliko godina, Hrvatska je u tovu imala oko 3,5 milijuna svinja. "Danas je ta brojka pala na oko milijun, neki tvrde i manje", kaže Ivica Babić, predsjednik udruge “Dalmatinski pršut” za Slobodnu Dalmaciju. Zato se i dalmatinski pršut, nažalost sve češće proizvodi od uvoznih svinjskih butova.

"Nitko ne bi bio sretniji od nas da sirovinu za naše potrebe možemo osigurati u hrvatskom svinjogojstvu. Posebno kad bismo mogli osigurati svježe butove od svinja iz produženog tova. A njih nema! Zato moramo uvoziti. Alternativa je staviti ključ u bravu, a tržište pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa prepustiti uvoznicima."

Tek 20-ak% butova uspiju proizvođači nabaviti na domaćem tržištu, a sve ostalo nabavljaju iz uvoza. Pritom su, kažu, i zadovoljni što su od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU izjednačeni u nabavi svježih svinjskih butova s konkurencijom iz Italije ili Španjolske.

Lani smo uvezli čak 46.681 tonu svinjetine, a izvezli tek 138 tona. Kad je riječ o mesu peradi, kažu, i tu smo u minusu, lani smo izvezli robu vrijednu 13,4 milijuna dolara (5121 tonu), a uvezli za gotovo 40 milijuna dolara (16.359 tona). Govoreći o uvozu i izvozu hrane općenito, zadnji smo put u plusu bili daleke 1993. godine. Kad je riječ o mlijeku i njegovim prerađevinama, nije ništa bolje.

Manjim proizvođačima slijedi nemilosrdna bitka za poziciju na nacionalnim tržištima, a državi da napokon počne činiti nešto za hrvatsku proizvodnju, inače ćemo u budućnosti možda i dalmatinski pršut zvati španjolskim.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Perad Svinjski but Ivica Babić Uvoz Pršut Svinjogojstvo Mlijeko