Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni češnjak
  • 25.11.2019. 09:00

Crni češnjak ima ogroman marketinški potencijal

Okus je između sladića i tartufa, a sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata od uobičajenog češnjaka. Osim toga, lakše se probavlja i ne iritira želudac.

Foto: WikimediaCommons/Mokkie
  • 897
  • 101
  • 0

Crni češnjak posljednjih je godina sve zastupljeniji na europskom tržištu. Do sada je uglavnom dolazio iz Azije, ali i južne Europe. No, zanimljivo je kako se u jednoj sjevernoj europskoj zemlji, Estoniji, bilježi rast ekološke proizvodnje crnog češnjaka.  

Većina njihove robe završi u njemačkim trgovinama organske hrane.

Sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata

Odmah nakon branja češnjak odlazi na mjesto proizvodnje crnog. Ondje se peče dva do tri tjedna, tehnikom sporog pečenja, kontinuirano koristeći jednaku temperaturu, od oko 60-70 °C uz određenu vlažnost). Hranjivi sastojci ostaju, ali okus postaje jedinstven

Češnjak crne boje - zdrav, bez neugodnog mirisa i super skup

Okus je između sladića i tartufa, a sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata od uobičajenog češnjaka. Osim toga, lakše se probavlja i ne iritira želudac, piše Fresh plaza

Prodaje se kao regionalni proizvod

Uzgojen u Estoniji, prodaje se kao "regionalni" proizvod u Hamburgu i okolici. "Smatrajte cijelu regiju Baltičkog mora susjednim geografskim područjem. Baltičku obalu kao i Njemačku vidimo kao jedinstvenu regiju", kaže Monika Rein, direktorica njemačke kompanije Ostseegrüne koja distribuira ovaj proizvod na tržište. 

Međutim, regionalnu prehranu trebalo bi tumačiti šire od onoga što raste u regiji, dodala je. "Ako nemate pristup regionalnom crnom češnjaku iz Njemačke, morali biste pribjeći robi iz sljedeće moguće regije, umjesto iz Azije. Prema tome, naša glavna briga je da to i učinimo."

Širi se trend zdrave prehrane

Crni češnjak dostupan je u različitim stanjima. Pored cijele lukovice i oguljenog češnjaka, postoje prahovi i paste.

"Crni češnjak smatra se europskom superhranom i uklapa se dobro u vegansku prehranu", priča Rein o trendovima sa sjevera, ali dodaje kako se trend zdravije prehrane širi u čitavom društvu. "Bilježimo rastući trend zdravih proizvoda širom Njemačke. Smatramo da je marketinški potencijal crnog češnjaka ogroman."


Tagovi

Crni bijeli luk Superhrana Antioksidansi Probavljivost Regionalni proizvod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.