Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u proizvodnji
  • 13.11.2013. 09:22

Čokolada, kokos i vino - svakodnevni luksuz?

Čokolada, kokos i vino postat će narednih godina - luksuz

Foto: freepik.com
  • 374
  • 31
  • 0

Svijet će u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači čokolade tu ne mogu ništa učiniti. Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas, da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi. Problem je u tome što uzgajivači kakaovca ne vide u ovom trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihoda. Industrija čokolade navodi da će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, i to 2. listopada 2020. godine.

Nestašici kakaa, industrija se već počela prilagođavati pa će praviti čokolade s većim udjelom žitarica ili lješnjaka, do kojih je lakše doći. Ipak, nestašica je neizbježna, a kako tvrde, slična je situacija i s kokosom. Dok potražnja za kokosom raste na godišnjoj razini, proizvodnja mu je čak pet puta sporija. Poseban problem predstavlja činjenica da se rodnost kokosovih palmi smanjila na pola.

Uz ove dvije sirovine za konditorsku industriju, još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba - vino. Potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad je Kina postala jedno od glavnih vinskih tržišta.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Čokolada Kokos Vino Luksuz Kakao Konditorska industrija Lješnjak Žitarice Kina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎