Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 08.03.2018. 10:30

Cijene jaja u protekla dva mjeseca u blagom padu

TISUP je objavio kretanje cijena jaja u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama EU.

Foto: Bigstockphoto/zlikovec
  • 175
  • 12
  • 0

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), nakon rastućeg trenda cijena jaja u EU u drugoj polovici 2017 godine, prosječna cijena jaja (L i M razreda) u prosincu bilježi porast od 37 posto i iznosi 192,06 eura/100 kg, te dosiže najviše razine unazad pet godina. Do pada cijena jaja na EU tržištu dolazi u siječnju ove godine.

"Prosječna cijena jaja (razred L&M) na razini EU pala je za 11 posto, na 170,97 eura/100 kg, ali je u odnosu na cijene godinu ranije, ali je i dalje ostala značajno viša, i to za 38 posto. Najviše cijene jaja (razred L&M) u siječnju evidentirane su u Italiji (221 eura/100 kg), Njemačkoj (205 eura/100 kg) i Mađarskoj (202 eura/100 kg), a značajniji pad cijena u odnosu na prosinac zabilježen je u Slovačkoj (31%), Češkoj (24%), Rumunjskoj (21%), te Nizozemskoj i Belgiji (18%). Povećana potražnja i blagi porast cijena jaja krajem prošle godine zabilježeni su i na RH tržištu. Prosječna cijena jaja (razred L&M) u prosincu porasla je za 7 posto u odnosu na cijene iz listopada, a iznosila je 166,79 eura/100 kg. U odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu cijene jaja (razred L&M) na RH tržištu bile su u prosincu 2017. godine niže za 15 posto", navode iz TISUP-a.

Kako dodaju, u protekla dva mjeseca ove godine na domaćem tržištu blagi pad u odnosu na prosinac 2017. godine zabilježen je kod jaja iz kaveznog uzgoja, dok su cijene jaja iz podnog uzgaja bile neznatno više. Tako su u veljači prosječne cijene najprodavanijih jaja, iz kaveznog uzgoja, bile niže za cca 5%, a prosječna cijena iznosile je 0,79 kn/kom( L) odnosno 0,71 kn/kom (M).

"Jaja iz podnog uzgoja tržena su po nešto višim cijenama, a prosječna cijena iznosila je 0,94 kn/kom za L, te 0,87 kn/kom za M. Nešto jeftinija bila su jedino jaja S razreda iz podnog uzgoja (8,5%), s prosječnom cijenom 0,64 kn/kom. U odnosu na prošlu godinu niže cijene u veljači zabilježene su samo kod jaja L (-2%) i M (-5%) razreda iz kaveznog uzgoja", zaključuje se u objavi TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Jaja Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).