Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad cijena
  • 26.08.2014. 19:15

Cijene hrane najniže u zadnjih šest mjeseci!

Prema podacima FAO-a cijene hrane u srpnju bile su najniže u posljednjih pola godine.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 282
  • 39
  • 0

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je podatak da su cijene hrane u srpnju ove godine dotakle najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci. Tome je prethodio pad cijena žitarica, uljarica i mliječnih proizvoda.

Cjenovni indeks mjesečne promjene cijena za košaricu žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera u srpnju je bio za 2,1 % manji nego u lipnju. Pad cijene žitarica u Organizaciji za hranu objašnjavaju dobrim proizvodnim izgledima u velikom broju zemalja proizvođača pa je logično uslijedilo i očekivanje obilnih isporuka namijenjenih izvozu. Također su povećani i izgledi za ovogodišnju proizvodnju žitarica u svijetu i to za 18 milijuna tona pa se sada govori o ukupno 2.498 milijardi tona. Što se tiče svjetskih zaliha žitarica, one su do kraja 2015. godine procijenjene na 604,1 milijun tona, što je 5 % više od ranije procjene.

I u Hrvatskoj se bilježi pad cijena

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju zabilježile pad od 0,1 % na godišnjoj razini. U srpnju su pad od 2,9 % na godišnjoj razini zabilježile i cijene prehrane i bezalkoholnih pića. Cijene voća su, u usporedbi sa prošlogodišnjim srpnjem, pale za 11,2 %, a cijene kruha i žitarica pale su za 1,6 %.

Na tržnicama i veletržnicama, kako je i očekivano, u srpnju ove godine značajniji pad u odnosu na lipanj zabilježilo je sezonsko povrće i to rajčica, paprika, patilidžan te mladi krumpir. Pad cijena u srpnju u odnosu na lipanj zabilježile su i sezonske vrste voća, breskve, nektarine, lubenice i dinje.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

FAO Cijene hrane Žitarice Uljarice Mliječni proizvodi Meso Šećer Dobri proizvodni izgledi Zalihe žitarica Državni zavod za statistiku Cijena prehrane Kruh Sezonsko voće i povrće Veletržnice Tržnice Indeks potrošačkih cijena