Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošačka košarica
  • 03.04.2020. 15:00

Cijene hrane naglo pale u ožujku - razlog pandemija i urušavanje cijena nafte

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

Foto: JumpStory
  • 520
  • 48
  • 0

Cijene hrane naglo su pale u ožujku na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude. Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za gospodarstvo", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.

Pad indeksa cijena šećera i biljnih ulja

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak 19,1% u odnosu na veljaču, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.

Nemaju kuda s naftom. Cijene padaju ispod nule?

Indeks cijena biljnih ulja potonuo je 12%, odražavajući oštar pad cijena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju utjecaj epidemije na tržište.

"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utječe na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Peter Thoenes.

Cijene mesa nepromijenjene

Indeks cijena mlijeka pao je 3% pod utjecajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu.

Što se tiče mesa, cijena je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na veljaču. 

Cijene žitarica smanjile su se 1,9%, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupjela zbog vijetnamske zabrane izvoza.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje te vrste hrane u 2019. godini.

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica? 

Thoenes je potvrdio prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 milijuna tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.


Tagovi

Hrana Cijene Žitarice Mlijeko Šećer Meso Košarica FAO Indeks


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.