Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 03.12.2021. 18:00

Cijene hrane na globalnoj razini u studenom dosegle desetljetni rekord

Indeks cijena hrane Ujedinjenih naroda u studenom se popeo četvrti mjesec zaredom i to na najvišu razinu od lipnja 2011.

Foto: Depositphotos/bodnarphoto
  • 135
  • 6
  • 0

Globalne cijene hrane porasle su u studenom, četvrti mjesec zaredom, stoji u izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u (FAO). Indeks koji prati cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 134,4 boda, što je 1,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, listopad te 27,3 posto više u odnosu na studeni 2020. 

To je njegova najviša vrijednost od lipnja 2011. godine. 

Kada je riječ o kategorijama hrane, u odnosu na prethodni mjesec, najviše su porasle cijene za žitarice i mliječne proizvode te šećer dok su one za meso i biljna ulja neznatno pale. 

Skuplje žitarice, mlijeko i šećer

Kada je riječ o žitaricama, indeks je iznosio 141,5 bodova, odnosno 3,1 posto više nego u 10. mjesecu i 23,2 posto više nego u studenom prošle godine. Kako ističu u izvješću, cijene je peti mjesec zaredom, na najvišu razinu od svibnja 2011. podigla snažna potražnja u vrijeme smanjenih zaliha, posebno pšenice visoke kvalitete među glavnim izvoznicima. Dogodila se i lošija kvaliteta žitarica u Australiji zbog suše, ali i neizvjesnost zbog izvoznih mjera u Rusiji. Zbog ograničenih zaliha i utjecaja tržišta pšenice rasla je i cijena ječma, kao i kukuruza. One za rižu uglavnom su ostale stabilne. 

Kao što smo u uvodu rekli, rasla je i vrijednost mlijeka, indeks je u prosjeku bio 12,5 bodova što je 3,4 posto više u odnosu na listopad i 19,1 posto više nego u studenom 2020. Na ovaj je trend utjecao nagli rast međunarodne kotacije za maslac i mlijeko u prahu, a što je potaknuto smanjenim globalnim izvoznim zalihama, posebno onih u glavnim zemljama proizvođačima u zapadnoj Europi.

Viša je i cijena šećera s prosječnim indeksom od 120,7 bodova, odnosno 1,4 posto više u odnosu na listopad ove i čak 40 posto više u odnosu na studeni prošle godine. Razlog su više cijene etanola koje su potaknule uzgajivače šećerne trske da je usmjere u sektor proizvodnje alkohola, objasnio je FAO.

Biljno ulje i meso jeftniji

One za biljna ulja su neznatno pale, a prosječni je indeks bio 184,6 bodova, tj. 0,2 posto manje u odnosu, kako navodi FAO, rekordno visoku razinu zabilježenu u listopadu. 

Cijene biljnih ulja skočile na povijesnu razinu, meso i šećer jeftiniji

Do ovoga su dovele nešto niže vrijednosti za sojino i repičino dok su kotacije za palmino ostale gotovo nepromijenjene. Na niže su cijene utjecale i niže vrijednosti sirove nafte. 

FAO indeks cijena mesa u studenom je prosječno iznosio 109,8 bodova što predstavlja pad od 0,9 posto u odnosu na listopad, ali je i dalje viši i to za 17,6 posto u odnosu na isti mjesec lani. Promatramo li po vrstama, za svinjetinu su pale su peti mjesec zaredom, a uzrok je smanjena kupovina Kine, posebno iz zemalja EU. Pale su i one za ovčetinu zbog veće ponude, uglavnom iz Australije. One za govedinu i perad su stabilne.  


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Studeni Osnovne namirnice Skuplja hrana Žitarice Biljno ulje Šećer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]